2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Folytatódnak a kamaratermi előadások a Gyulai Várszínházban

Folytatódnak a kamaratermi előadások a 6 évtizedes jubileumi évad jegyében a Gyulai Várszínházban. Január 24-én a Déryné Társulat előadása lesz látható a Vigadóban.

A Déryné Ifjasszony főhajtás a hazai színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben.

Február 9-én Egressy Zoltán: Nem, nem, köszönöm című művét adja elő Gubik Ágnes.

Február 15-én a Nézőművészeti Kft előadása lesz látható. Az Utazás a koponyám körül című előadás szereplője Scherer Péter lesz. A betegségmemoárban Karinthy Frigyes racionalista stílusa, örökös önreflexiója és paródia iránti érzékenysége egyaránt megjelenik.

Február 22-én a Tünet Együttes előadása lesz látható a kamarában. A Burok – A táguló idő összehúzódásai című táncos produkció a szülés élményét kísérli meg felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval és képpel. A táncosok a saját szüléstörténetükből és testemlékeikből, traumatikus és euforikus élményeikből dolgoznak. Megpróbálják kifordítani mindazt, ami a csukott szemeken, a bőrön és a tudattalanon belül történt.

Elek Tibor kiemelte, készülnek a nyárra, jelenleg az évad programjait készítik elő. Az igazgató hangsúlyozta, az elmúlt időszakban sorra jelentették be a kőszínházak, hogy hosszabb-rövidebb időre leállnak. Ez nagymértékben megnehezíti a szervező munkájukat, illetve a nyári programok megvalósítását.

Elek Tibor elmondta, a nehézségek ellenére a hagyományos programszerkezetet próbálják megvalósítani a 60. jubileumi évad során. Idén már nem lesz Shakespeare Fesztivál, helyette a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját rendezik meg. Ebben várhatóan Shakespeare előadás is lesz, de emellett többek között Csehov, Goldoni, Gogol, valamint Tolsztoj művéből készült darabok lesznek láthatók. Idén is megrendezik augusztus elején az Erdélyi Hetet.

Elek Tibor kiemelte, reményei szerint megtartják a magyar nemzeti klasszikus napokat is, melyet az elmúlt 5 évben az évad végéhez közeledve rendeztek meg.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …