2024. április 19., péntek
FONTOS

Ritka madárvendég, egy jeges búvár telel Békéscsabán

Egy igen ritka téli vendég jelent meg a békéscsabai Fás-tónál, ez a jeges búvár.

Karácsony előtt rebbent fel a hír madarász szakmai körökben, hogy egy nem mindennapi vándormadár érkezett a horgásztóhoz. A jeges búvár Észak-Amerika arktikus tájain, Grönlandon és Izlandon költ. Egyes példányaik a Feröer szigetek vagy a Spitzbergák környékén töltik a nyarat, anélkül, hogy ott költenének. Télen a norvég partok előtt is feltűnnek, de megfigyelhetőek az Északi-, sőt a Keleti-tengereken is. Hazánkba nagyon ritkán látogat, így nem csoda, ha jelenléte felkeltette a helyi madarászok figyelmét.

A távoli sarkkörről érkezett madár közel egy hónap után is láthatóan jól érezte magát nálunk. A mély, nagy kiterjedésű tavakat kedveli, így nem meglepő, hogy ez a környék kiváló helyszínt jelent számára a feltöltődésre.

A jeges búvár a búváralkatúak rendjébe, ezen belül a búvárfélék családjába tartozó vízimadár. A búvárfélék között ő a legnagyobb. Teljes hossza 68-81 cm, szárnyfesztávolsága 150. Testtömegéből adódik, hogy nehezebben kezdi meg a repülést, mint más vándormadarak, így alaposan meg kell gondolnia, mikor folytatja útját. Számára már a puszta felszállás is hatalmas energia igénybevételt jelent, viszont ha egyszer a levegőbe emelkedett, akkor hatalmas távolságokat képes megtenni az óceánok felett.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …