2024. április 19., péntek
FONTOS

2023-tól új területalapú támogatások igénylésére lesz lehetőségük a gazdálkodóknak

Jelentős mértékű, közel 300 milliméternyi csapadék hiányzott tavaly a földekből Békés megyében.

Ez nagy mértékű terméskiesést jelentett. A nyári betakarítási időszakban az őszi kalászosok 3-3,5 tonna körül termettek. Ez azt jelenti, hogy ezekből a növényekből kevesebb, mint 50 százalék termett az átlagos évekhez képest. A nyári betakarítás után csak fokozódott az aszály. A meleg, a magas UV sugárzás, valamint a hiányzó csapadék a napraforgó és a kukorica termesztésére rátette a pecsétet. Kozsuch Kornél kiemelte, a Békés megyében található 90 ezer hektár kukoricából 55 ezer hektárt kellett lezúzni, silózni szemtermés nélkül.

Kozsuch Kornél kiemelte, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítette a gazdatársak, tagok mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerbe történő bejelentését. A nyári időszakban igyekeztek minél hamarabb bejelenteni azokat a kukoricatáblákat, melyek lesilózhatóak voltak, hogy később felhasználhassák tömegtakarmánynak. Ezt követően a napraforgó bejelentése következett.

2023-tól új területalapú támogatások igénylésére lesz lehetőségük a gazdálkodóknak. Az új, közös agrárpolitikai reform szerint 2027-ig fognak e szerint támogatásokat igényelni. Már készülnek gazdatájékoztatókkal, ahol hasznos információkat szeretnének átadni az érintetteknek.

Kozsuch Kornél elmondta, idén januárban jelentősebb csapadék érkezett a földekre. Ez tölti a talaj vízkészletét, melynek örülnek. A földeken hóra is szükség lenne, ez megvédené az őszi vetéseket a fagytól.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …