2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Az eredeti, Erkel-féle Himnuszt állítanák vissza

Felhívással fordult a nyilvánossághoz a hazai komolyzenei élet három meghatározó alakja, Batta András, Somogyváry Ákos és Tóth László.

Céljuk az, hogy tudassák, a Himnuszt nem Erkel eredeti zenéjével játsszák. Azt szeretnék elérni, hogy lehetőleg minden alkalommal, amikor ez a mű felcsendül, akkor az az eredeti legyen.

A Himnuszt 1938-ban Dohnányi Ernő hangszerelte át, így az, amit nagyjából két generáció óta hallunk, sokmindenben eltér Erkel eredeti művétől.

Somogyvári Ákos emlékeztetett, az elmúlt két évtizedben több alkalommal is kísérletet tettek az eredeti verzióhoz való visszatérésre, lemezt adtak ki, a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül pedig elkészítették az eredeti verzióhoz közelebb álló sport változatot, melyet 2016 óta minden magyar olimpiai aranyérem esetében eljátszanak, de más rendezvényeken is felcsendül ez a változat.

Mindezeket követően 2019-ben a Himnusz eredeti verzióját is felvették, egyben elérhetővé tették bárki számára.

A Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság létrehozta a Magyar Himnusz weboldalát, ahol mind az eredeti kotta, mind a hangzóanyag minőségi, jogtiszta formában elérhető bárki számára.

Az eredeti verzió elérhető itt: magyarhimnusz.hu

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …