2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Komolyzenei koncerttel ünnepelték a magyar kultúrát Gyulán

Elsőként Erkel Ferenc Bánk bánjának Nyitánya csendült fel péntek este a gyulai Vigadóban, ahol a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara adott koncertet Dénes István Liszt-díjas karmester vezényletével.

A városban két nagyobb programmal ünneplik a Magyar Kultúra Napját, ezek közül ez volt az első. Az eseményen Kónya István alpolgármester beszédében kiemelte, három jeles okunk is van az ünneplésre, hiszen Kölcsey Ferenc 200 éve ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát, 170 éve alakult meg a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, illetve 30 éve alapították meg az Erkel Ferenc Vegyes Kart. Az alpolgármester hangsúlyozta, fontos szerepünk van abban, hogy értékeinket továbbadjuk a fiatalok számára.

Az eseményen Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész előadásában hangzott el a Himnusz, majd Ábrahám Márta hegedűművész is színpadra lépett. Az esten mindezeken túl Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lehár Ferenc és Weiner Leó művek csendültek fel. Ezeket a házigazda Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyvári Ákos zene- és kultúrtörténeti kitekintői vezették fel.

A programot a Himnusz eredeti, Erkel-féle verziójának előadása zárta.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …