2024. március 29., péntek
FONTOS

Bartos Erika és Delia Owens a legolvasottabb a gyulai könyvtárban

Továbbra is tarol Bartos Erika – legalábbis a gyulai Mogyoróssy János könyvtár éves listáján, melyen 2022 legnépszerűbb köteteit listázták a kölcsönzések száma alapján.

Erről Dézsi János igazgató beszélt a 3Témában. Az Anna, Peti, Gergő, illetve a Bogyó és Babóca sorozat népszerűsége mit sem vesztett fényéből az elmúlt évek alatt, ugyanakkor néhány újabb mű is befért a top 10-be. Érdekes jelenségként könyvelhetjük el, hogy a digitális tér nemcsak háttérbe szorítja a hagyományos, nyomtatott könyveket, hanem a könyvkiadókat is ösztönzi. Így fordulhatott elő, hogy a Minecraft játékkal kapcsolatos kötetek is bekerültek a legjobbak közé.

A felnőtt könyveknél több volt a meglepetés, az első helyen például Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című kötete végzett. Az viszont már nem a meglepetés kategória, hogy a gyulai olvasók a magyar szerzők műveit is szeretik.

Az elmúlt évek járvánnyal, illetve a háborúval összefüggésbe hozható rezsiár emelkedésével nehezített időszaka nagy kihívás elé állította a könyvtárt is. Dézsi János elmondta, a tavalyi látogatottsági adatok alapján már elérték az utolsó problémamentes, 2019-es évet. Biztató a bibliotéka jövőjét illetően, hogy nemcsak az eredeti, legfontosabb funkció bizonyul a válság idején is életképesnek, hanem új feladatokat is képesek ellátni.

Februárban kezdődik, és egészen szeptemberig tart a Nagy Olvasási Kihívás. A könyvtár munkatársai 25-ös listával készülnek a legelszántabb olvasók számára. Felnőtteknek szóló programok a fűtési szezonban várhatóan nem lesznek, később viszont e tekintetben is beindul az élet. Más kérdés, hogy a szűkösebb anyagi lehetőségek fényében sikerül-e tartani a korábbi színvonalat.

Dézsi János azt mondta, a korábbi években rendre Kossuth-díjas szerzőket láttak vendégül, és idén is arra törekszenek, hogy nívós legyen a városba érkező előadók listája.
 

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …