2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Görgényi Ernő: a kultúra tartja össze a nemzetet!

Kölcsey Ferenc 200 éve írott költeménye a Himnusz és ennek nyomán az alaptörvény is e felemelő invokációval kezdődik: Isten áld meg a magyart! – fogalmazott Görgényi Ernő.

A polgármester keddi beszédében kiemelte, 1989 óta január 22-én, a Magyar Kultúra Napján tisztelgünk az előtt, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Sem a jólét, sem az erő, sem az erőszak nem tud hosszú távon összetartani egy közösséget, különösen nem egy nemzetet, csak a kultúra. A polgármester hangsúlyozta, a magyar kultúra népünk létezésének alfája és omegája.

Görgényi Ernő kiemelte, azért is évtizedeken át kitartó kollektív akaraterő kellett, hogy legyen Nemzeti Színházunk. Azért, hogy ne csak vándorszínészek jelenítsék meg magyar nyelven a színház csodálatos világát. Kellettek az intézmények, mert azokon belül épülnek az alkotó-, és a műértő közösségek. A polgármester hangsúlyozta, büszkén mondhatjuk, hogy nemzetünk azon kiválóságai között, akiknek köszönhetjük kultúránk legmeghatározóbb intézményeinek alapítását és felvirágoztatását, az egyik legismertebb egyénisége gyulai volt, Erkel Ferenc.

A keddi esemény Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című darabjával folytatódott a Vigadóban. Az előadással a magyar nyelvű színjátszás kivívóiként tisztelik a vándorszínészeket, azokat az eltökélt alakokat, köztük az olyan nagy formátumú személyiségekkel, mint amilyen Déryné is volt.

A Déryné Társulat előadása főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben.

 

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …