2024. június 24., hétfő
FONTOS

20 600 véradót várnak ebben az évben, Békés vármegyében

Minden év végén elkészíti a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei szervezete a következő esztendő terveit, hogy mely napokra szerveznek véradást.

Már hagyomány, hogy egy évben 20 ezer 600 véradót vállalnak. Elmondják nekik, mikor és hol van lehetőségük vért adni. Tavaly 921 Békés vármegyei eseményen összesen 18478-an jelentek meg, és adtak vért, többek között Gyulán is. A véradás azért is fontos, hiszen a vért nem lehet mással pótolni, emellett három életet mentünk meg egy véradással.

Tóth Zoltánné kiemelte, véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, valamint a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek, valamint, hogyha a véradást megelőző orvosi vizsgálaton a vizsgálóorvos úgy dönt, hogy adhat vért a jelentkező. Az adatfelvétellel és a kivizsgálással együtt 30-45 perc közötti időtartamot ölel fel a véradás. Előtte fontos az étkezés, és a megfelelő folyadék fogyasztása.

Tóth Zoltánné elmondta, a nők esetében évente háromszor, a férfiaknak pedig ötször ajánlják a véradást. Kiemelte, 56 napnak kell eltelnie a két alkalom között. Országosan naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházban a véradó állomáson minden héten hétfőn 8-tól 16 óráig, valamint pénteken 8-tól 12 óráig van lehetőség a véradásra.

 

Nézze meg ezt is:

Aradi könyvbemutatóval zárult Gyulán az Ünnepi Könyvhét

Arad, a név marad: ezt a címet viseli az a kötet, melyet csütörtök este az …