2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Több jubileumot ünnepel idén a gyulai katolikus iskola

Több, a tanévhez kapcsolódó jubileumot ünnepel a Karácsonyi iskola.

A legkorábbi évforduló az, amikor Wenckheim Krisztina alapító oklevelet hozott létre, ez 1892-ben történt. Az oktatás 120 éve, 1903-ban indult el Gyulán. Karácsonyi János nevét 80 éve vette fel az intézmény. Mindez 7 évig tartott, hiszen az államosítás után 1950-ben Erkel Ferenc nevével működött tovább a gimnázium. A következő évforduló pedig magához Karácsonyi Jánoshoz köthető, akit 140 éve, 1882-ben szenteltek pappá.

Bengery Zsoltné kiemelte, a gimnáziumba nem kérnek központi írásbeli eredményeket. Ők egy szóbeli elbeszélgetésre hívják a diákokat. A hetedikben, nyolcadikban megszerzett jegyeket nézik. Idén márciusban lesz majd a felvételi elbeszélgetés.

Az igazgató kiemelte, mindig is népszerű volt a diákok körében a humán tagozat, amely két évig két emelt magyar órát jelent. A reál változó a matematikával, hogy melyik évben van rá igény. Az informatikát pedig hosszú idő után újraindították.

Sokat változott az előrehozott érettségi rendszere. Kilencedikben és tizedikben elsődlegesen a nyelv jelenik meg. Bengery Zsoltné kiemelte, mindig van egy olyan réteg a diákok között, akik tudatosan gondolkodnak és tudják, hogy mennyivel egyszerűbb dolguk lesz, hogyha egy vagy két tantárgyból előrehozottan, hamarabb érettségiznek. Az idegen nyelv mellett népszerű az informatika, valamint a földrajz. Az utóbbiból idén több, mint 20-an jelentkeztek előrehozott érettségire.

Az igazgató elmondta, folyamatosan érkeznek az érettségire jelentkező papírok a végzős diákoktól. Kiemelte, a tavaszi időszakban érzik meg először azt a tanulók, hogy hamarosan teljesíteniük kell az előttük álló érettségin.

 

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …