2024. április 23., kedd
FONTOS

A létfontosságú ivóvízbázisokra hívja fel a figyelmet a február másodikai világnap

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a vizes élőhelyek megóvásáról szóló megállapodást. Magyarország 1979-ben szignózta a dokumentumot. Célja, hogy a vizes élőhelyek megmentésével ne csupán a természeti értékek, de a mindenki számára létfontosságú ivóvízbázisok is megmaradjanak.

Magyarországon több, mint 20 ilyen terület van. A Körös-Maros Nemzeti Park területe hárommal rendelkezik. A legnagyobb kiterjedésű hazai ramsari terület a Balaton és annak parti sávja. Az egyezmény az egyik legdinamikusabban fejlődő nemzetközi természetvédelmi program, amelyben jelenleg 171 ország vesz részt.
Csütörtökön 10 csoportot, összesen 216 óvodás és iskolás gyereket vártak a Körösök Völgye Látogatóközpontban, ahol Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember vetítéssel egybekötött előadást tartott.

Boldog Gusztáv készített egy négy részes filmsorozatot, melyben többek között vizes élőhelyek, puszták, erdők szerepelnek. Ennek a bemutatója volt a csütörtöki esemény. Célja, hogy ezeken a filmeken keresztül mutassa be azokat az értékeket, melyeket egy túra kapcsán láthatnánk.

Boldog Gusztáv kiemelte, minden fűszálra és pocsolyára szükség van a bolygón. Nagyon gyorsan kiszárad a talaj is, hogyha nincs rajta fedő növényzet. A szakember hangsúlyozta, hogyha belenézünk a vármegye csatornáiba, akkor láthatjuk, hogy a két méter mély csatorna aljában sincs víz. Ebből jól lehet következtetni arra is, hogy milyen szinten állhat a talajvíz. Létfontosságú, hogy a fák, növényzet fel tudja ezt szívni.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …