2024. április 19., péntek
FONTOS

Új tárgyakat mutatnak be az Almásy-kastélyban

Néhány hete egy eredetileg erdélyi, de később Budapestre költöző család egyik tagja kereste meg a gyulai Almásy-kastély munkatársait azzal, hogy a birtokukban lévő tárgyakat szeretnék átadni számukra.

Mint kiderült, ezek nemcsak értékesek, hanem olyan jó állapotban vannak, hogy gyakorlatilag restaurálás nélkül el lehetett helyezni az épületben szinte mindegyiket.

A nemrég kiállított tárgyak közül a leglátványosabb a XIX. század utolsó harmadában készült vitrin, melyben láthatjuk az összes, eredetileg benne lévő porcelánt. Ezek között cseh, bécsi és meisseni munkák is vannak. Valószínűleg ehhez a garnitúrához tartozott egy faragott szalon asztal, illetve egy hasonló korú, 1870 körül készült kétsúlyos falióra, továbbá egy thonet fogas. Ezeket az érdeklődők a kastély kávézójának szürke termében vehetik szemügyre. Van még egy tárgy, mely ettől a családtól került a gyulai gyűjtemény birtokába, de ezt a kártyaasztalt, mely dohány- és italkínálóként is használható – restaurálni kell, erre pályázatot fognak benyújtani.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta, a kastély megnyitása óta országos hírnévre tett szert a látogatóközpont, és az ide szánt adományok is rendszeresnek mondhatók. Ilyenkor általában nem az innen származó tárgyakat próbálják Gyulára adni, hanem inkább olyanokat, melyek illenek a kiállításhoz. A gyulai szakemberek nem vesznek át mindent, fontos szempont, hogy az érintett tárgynak van-e valamilyen történeti vonatkozása, esetleg kötődik a városhoz, az épülethez, vagy éppen korban illik a tárlathoz.
 

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …