2024. április 19., péntek
FONTOS

Visszahelyezik a keresztet a Szent József templom tornyára

Napra pontosan egy éve, február 9-én készültek ezek a felvételek.

A másfél hónappal korábbi vihar megdöntötte a Szent József templom tornyán lévő, 34 évvel ezelőtt felújított keresztet. Akkor a még a templom tetőzete felé dőlt, amit meg is csináltattak. A javítás elkészültekor azonban kiderült, hogy valami nagyobb gond van. A következő napok erősen szeles időjárása még jobban megdöntötte a keresztet, ezért alpinisták érkeztek a toronyba, akik felmérték a helyzetet, majd leszerelték és elszállították a keresztet. A nagy súly miatt ezt csak szétvágva, darabokban lehetett megoldani.

Kovács Péter elmondta, elég sok időbe telt, mire eljutottak idáig, de több tényező is hátráltatta a munkálatok gyors befejezését. A plébánia anyagi lehetőségei mellett alaposan át kellett gondolni minden lépést, hiszen már tavaly is napi félmillió forintért szállt volna ki egy emelőkosaras daru, vagyis meglehetősen költséges beavatkozásról beszélhetünk. Mindezek mellett az időjárás sem mindig állt mellettük, illetve a munkát elvégző cég beosztásához is igazodni kellett.

Ezek a felvételek már csütörtök délelőtt készültek, a szerdai előkészítő munkálatok után a szakemberek itt arra készülnek, hogy előbb a gömböt, majd a vörösrézből készült keresztet is felhúzzák a toronyba. Kovács Péter elmondta, több szakértőt bevontak az ügybe, és úgy tűnik, sikerült olyan módszert alkalmazni, mely tartós, több évtizedre szóló megoldást jelenthet.

A kereszt visszahelyezése mellett is akad feladat a templommal kapcsolatban, ezek közül a legsürgetőbb a vizesedés megszüntetése.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …