2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Népes madárcsapatok a Kígyósi-pusztán

Népes, összességében több ezres nagy lilik csapatokat örökített meg a napokban Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője.

A Kígyósi-pusztán a reggeli hideg időben még csendes a táj, de olykor Szabadkígyóshoz egészen közel is megfigyelhetők a hazánkban rendszeres vendégnek számító, átvonuló madarak.

Bár még február első felében járunk, a Kígyósi-pusztára nemcsak a vadlibák, hanem a darvak is megérkeztek. Számukra is azért vonzó ez a terület, mert a szikes, kötött talaj nehezen engedi elszivárogni a vizet, így nagyobb foltokban előfordulnak belvizes területek.

Boldog Gusztáv elmondta, nem egészen új jelenség az, hogy költöző madaraink nem repülnek már olyan messzire, mint pár évtizede. Ez pedig azt is jelenti, hogy alkalomadtán hamarabb visszatérhetnek. Ennek a jelenségnek lehetünk tanúi ezekben a napokban.

A Kígyósi-puszta egyes részei a decemberben és januárban lehullott, nagyobb mennyiségű csapadéknak köszönhetően most víz alatt állnak. Boldog Gusztáv elmondta, mindez kedvez a vízi életmódot kedvelő madaraknak, de messze van az optimálistól. Ez esetben ugyanis vastag hótakarónak kellene borítania a tájat.
 

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …