2024. április 19., péntek
FONTOS

A héten a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik a rendőrök

A rendőrség ezen a héten, vagyis február 13. és 19. között Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatát fogja ellenőrizni a közutakon.

Elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják. Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kiemelte, lényeges, hogy mindenki használja a passzív eszközöket, hiszen, hogyha bekövetkezik egy baleset, akkor ezek meg is óvhatják a viselőjüket, de mindenképpen csökkenthetik a sérülés fokának súlyosságát. Hogyha egy bukósisak nélkül motorozó elesik, akkor fejsérülést szenvedhet, de ha viseli azt, akkor az is lehet, hogy nem sérül meg, vagy sokkal enyhébb lesz a sérülése.

A rendőrség előre felhívta a figyelmet arra, hogy a passzív biztonsági eszközök használatát fogja ellenőrizni a közutakon. Ezt két okból teszik. Egyrészt azért, hogy szemléletet formáljanak, hogy egyre többen belássák, hogy nagyon fontos, hogy használják az eszközöket. Másrészt pedig azért, mert a rendőrök bíznak a közlekedők partnerségében.

Szombati Andrea kiemelte, a kerékpárosoknál a fejvédő használata nem kötelező, ugyanakkor mindenkor szokták ezt ajánlani. Gyermekek esetében is célszerű, hogyha együtt kerékpároznak, akkor a család minden tagja viseljen fejvédőt, így a kisebbek is megszokják a használatát. Szombati Andrea kiemelte, találkoztak már olyan balesettel, amikor egy ütközésnél a kerékpáros olyan szerencsétlenül esett, hogy az útszegélybe ütötte be a fejét. Ennek kicsi az esélye a hétköznapokban, de ha ott van a fejvédő, akkor az mérsékelheti a sérülés súlyosságát. A láthatósági mellény éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak külterületen kötelező. A rendőrség munkatársai javasolják, hogy használják ezt belterületen is. Szombati Andrea hangsúlyozta, tegyünk meg mindent a biztonságunk érdekében, számos lehetőség van, és ezeket mind ki lehet használni.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …