2024. április 26., péntek
FONTOS

Veszélyes volt légszennyezettség mértéke Békéscsabán

Veszélyes volt légszennyezettség mértéke Békéscsabán, Putnokon és Sajószentpéteren pénteken, aNemzeti Népegészségügyi Központ Levegőhigiénés Index alapján.

Egészségtelen minősítést kapott a levegőminőség Debrecenben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán és Várpalotán. További tizennégy településen volt kifogásolt a levegő minősége. A kedvezőtlen minősítést a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10; hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja okozza. A meteorológiai előrejelzés alapján az ország északi felében időnként megélénkülhet a nyugatias szél, amely helyenként kedvezőbb levegőminőséget eredményezhet.

Veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál-  krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél – a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével. A kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja. Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségtanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …