2024. február 25., vasárnap
FONTOS

Gyulán zajlik Európa legnagyobb légiipari beruházása

Gyulai üzemlátogatásra érkezett csütörtök délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere. Az STU/Satys és az Airbus gyárában tett vizit során megjelent Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter, aki jelenleg a védelmi ipari innovációs N7 Holding Zrt. vezérigazgatója. Velük tartott Christopher Cador, a városban új üzemet létesítő Satys csoport alapító-vezetője, és Görgényi Ernő gyulai polgármester.
Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hangsúlyozta, az Airbus a tervek szerint elkezdte vonzani azt a beszállítói kört, amelyre számítottak. A szaktárca vezetője kiemelte, a magyar haderőfejlesztés egy jól látható stratégia szerint halad. Amikor 2016-17 körül az ország kellően megerősödött gazdaságilag, elhatározták, hogy a fejlesztések során kifejezetten európai beszállítókra fognak hagyatkozni. Mindezek során nem bevásárolni akartak, hanem ahol lehet, a gyártást is szerették volna ide telepíteni.
A Gyulán új üzemet építő Satys csoport alapítója, Christopher Cador Erkel Ferenc és Bay Zoltán nevével indítva jelezte, tudja, hova érkeztek, és azt sem titkolta, nagy terveik vannak. A négy kontinensen jelenlévő cég harminc éve megbízható beszállító partnere az Airbusnak, így nyilván nem véletlen a gyulai jelenlétük.
Christopher Cador úgy fogalmazott, ez az üzem óriási stratégiai lehetőséget jelent nekik, hogy a Rajnától nyugatra eső területeket állátó francia és portugál üzemeik mellett a folyótól keletre is terjeszkedni tudjanak. Hangsúlyozta, jelenleg a gyulai, 17 millió eurós, vagyis mostani árfolyamon számítva 6,5 milliárd forintos beruházás jelenleg a legnagyobb légiipari fejlesztés Európában, melynek révén a leginkább
A hazai hadiipar újjáéledéséről beszélt Palkovics  László, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte, a külföldi cégekkel létrehozott technológiai partnerségek gyorsabb fejlődési pályát biztosítanak a magyar hadiipar számára. Az együttműködés legfontosabb célja az, hogy biztosítsák a magyar igényeket, ugyanakkor az exporttal kapcsolatos szempontok is előtérbe kerülnek. Palkovics László beszélt a térségben megvalósuló háttér beruházásokról is. Békéscsabán a reptér fejlesztése tervezési fázisban van, a szakképzési központ működése már most sikernek nevezhető. Gyulán egy körforgalom kivételével minden beruházást elvégeztek, Debrecenben a légiipari tudásközpont, Szegeden pedig a lézer technológia erősítheti az itteni üzem működését.
Görgényi Ernő gyulai polgármester franciául köszöntötte a Satys vállalat képvelőit, majd kitért arra, hogy ők a harmadik francia vállalat, mely az elmúlt öt évben megtelepedett a fürdővárosban. Mindez újabb munkalehetőséget biztosít a térségben élőknek, illetve nyomós okként szolgál a fiatalok számára, hogy tanulmányaik után visszatérjenek a városba.
A program üzemlátogatással zárult, mely során a sajtó képviselői is készíthettek képeket a Satys és az Airbus gyulai üzemeiről.

 

Nézze meg ezt is:

Több projekt is megvalósulhat a gyulai várostérségben

Az előző európai uniós ciklusokban nem volt jellemző az, hogy várostérségi szinten kell gondolkodni – …