2024. február 23., péntek
FONTOS

Gátlástalan tűzifa-kereskedőket értek tetten a hatóságok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan figyelemmel kíséri az online felületeket és piactereket, a vizsgálatokban több forrásból származó információk alapján keresi a megrendelési, próbavásárlási lehetőségeket is.

Az ellenőrzések célja, hogy felügyeljék az adószámmal rendelkezők adásvételeit, és kiszűrjék az illegálisan értékesítőket.

Egy ilyen ellenőrzésben kezdte vizsgálni a NAV egy közösségi oldalon tűzifát hirdető vállalkozó tevékenységét. Mivel várható volt, hogy az ügyben fogyasztóvédelmi, illetve termékszármazási problémák is felmerülhetnek, a NAV előzetesen több társhatósággal is egyeztetett. Az ellenőrzést végül a NAV-revizorok és a Bevetési Igazgatóság a társhatóságokkal közösen indították.

Az adóellenőr a hirdetésben szereplő telefonszámon felhívta az eladót, aki vállalta, hogy a megrendelt 5 m3 tűzifát 250 ezer forintos vételáron leszállítja. A megrendelést, a kiszállítás időpontját és a helyszínt egy sms-üzenetben is meg kellett erősíteni.

A leegyeztetett időpontban és helyszínen két személy jelent meg egy zárt kistehergépjárművel. Az 5 m3 fáért elkérték a megbeszélt 250 ezer forintot. A pénzt a revizorok átadták, de semmilyen bizonylatot nem kaptak. Hamarosan az is kiderült, hogy az eladó az értékesítést adószám nélkül végzi.

A társhatóságokkal közös ellenőrzés ezzel még nem ért véget, az igazi meglepetés csak ezután következett. Amikor lemérték, kiderült, hogy a leszállított fa alig több mint 2,5 m3 volt. A teljes vételárért az eladó csak a megrendelt fa alig több mint felét adta volna át a vevőnek. Mivel a szállítók származást igazoló dokumentumot sem tudtak bemutatni, a tűzifa hatósági zár alá került.

Az ellenőrzésben részt vevő társhatóságok külön-külön folytatják le eljárásaikat, várható, hogy az ügyben jelentős bírságokat szabnak majd ki.

Nézze meg ezt is:

Lopás Gyulán, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény Vésztőn és Szeghalmon

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. február 16-án lopás miatt büntetőeljárást indított egy gyulai férfi ellen, mert …