2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Meghallgató és terápiás központ jött létre Gyulán, az Eminescu utcában

Kiemelten fontos feladat, hogy az elhanyagolt és bántalmazott gyermekek vizsgálatát, terápiáját és meghallgatását a gyermekvédelem és igazságszolgáltatás közösen, szoros, szakmai munkával együttműködve, olyan körülményeket termetve tudja végezni, amely által a gyermekek érdekei a legmagasabb szinten kerülhetnek érvényesítésre – hangzott el a Gyulán létrejött meghallgató és terápiás központ hétfő délutáni átadó ünnepségén.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az országban több helyen, Szombathelyen, Budapesten, Debrecenben és immáron Gyulán is rendelkezik olyan meghallgató és terápiás központtal, gyermekközpontú helyszínnel, ahol egyszerre érvényesül a gyermekek védelme, lelki épségük megtartása és az igazság felderítése. A gyulai intézmény három vármegyét, Bács-Kiskunt, Csongrád-Csanádot, valamint Békést látja el a jövőben. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte, bármilyen minőségű is a gyermekvédelem, bármennyire is komplex a jelzőrendszer, nem tudják teljesen kiküszöbölni a bántalmazással és az elhanyagolással összefüggő eseteket.

Görgényi Ernő beszédében hangsúlyozta, a felnőttek számára is rendkívüli tortúra a tanúskodás, amely állampolgári kötelesség. A polgármester kiemelte, egy gyermek lelkére pedig megterhelő hatással van, amikor egy olyan ügyet kell elmesélnie, melynek ő a sértettje, mikor olyan bántalmazásról kell beszélnie, melyet ő maga szenvedett el és amely talán az egész életére kihat.

Elhangzott, egy gyermeknek sem lenne szabad bűncselekmény áldozatává válnia, mert a legaljasabb bűn, amit ember elkövethet az, hogyha egy kisgyermek ellen követ el bármiféle bűncselekményt, főleg szexuális bűncselekményt.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, a Barnahus-szolgáltatás lehetővé teszi, hogy megfelelő körülmények között bonyolítsák le a feladatokat.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, egy fontos szolgáltatással bővült Gyula. Az intézményre és a gyermekvédelemre nagyobb szükség van napjainkban, mint valaha.

A beszédeket követően szalagátvágással adták át az Eminescu utcán található meghallgató és terápiás központot, majd Kovács Péter esperes plébános szentelte meg az épületet.

 

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …