2024. április 24., szerda
FONTOS

A szülés élményét mutatták be a Gyulai Várszínházban

A Tünet Együttes előadását mutatták be legutóbb a Gyulai Várszínház kamaratermében.

A Burok – A táguló idő összehúzódásai című előadás gondolata Szabó Réka fejében már akkor megfogant, amikor megszületett a kislánya. Az volt az érzése, hogy a vajúdás egy olyan dolog, melyet nem lehet elmesélni. A rendező-koreográfus kiemelte, aki ezt átélte, akivel ez megtörtént, ő egy másik ember és egy olyan tudás birtokában van, ami megoszthatatlan. Ez a megoszthatatlanság inspirálta az előadást.

Az előadásban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozik. Megpróbálják kifordítani mindazt, ami a csukott szemeken, a bőrön, a tudattalanon belül történt. Szabó Réka kiemelte, a táncosok az előadás alatt nem várandósok, mégis teljes birtokában vannak fizikalitásuknak, táncosságuknak és ezáltal fejezik ki az előadás mondandóját. Az évek során mindenki hozzáadott a saját életéből a Burokba.

Szabó Réka elmondta, az elejétől fogva úgy képzelte el az előadást, hogy a szülés egy olyan határhelyzet, mint amilyennek a haldoklást képzeli. Olyan, amikor a természet átveszi az ember felett az uralmat. Szabó Réka kiemelte, sok félelem övezi a szülést. Az előadással nem szerették volna rózsaszín ködbe temetni a témát, a teljes komplexitásában és a maga eufóriájával és nehézségeivel együtt mutatják be a szülést.

A rendező kiemelte, azok közül, akik már szültek, sokan azt mondják, hogy újraélik ezt, és felszakadnak traumatikus élmények ezzel az előadással.

 

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …