2024. április 23., kedd
FONTOS

A böjti időszak alkalmas arra is, hogy jót cselekedjünk

Február 22-én, hamvazószerdán megkezdődött a húsvéti előkészületi idő, a Nagyböjt, mely során a keresztények Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére készülnek.

Kovács Péter plébános elmondta, a böjti időszak 40 napból áll, és ez a szám a Bibliában mindig a megtisztulásnak, illetve a felkészülésnek az ideje. Az ószövetségi nép is 40 évig vándorolt a pusztában. Ennyi idő kellett nekik ahhoz, hogy felkészüljenek a Szentföld elfoglalására.

A 40-es szám a tisztulás tekintetében a családi életben is előfordult, hiszen az asszonyok is 40 napig tisztátalannak számítottak. Ezt követően kellett egy áldozatot bemutatniuk és ezt követően léphettek a közösségbe, élhették a családi életüket szabadabban. Jézus Krisztus maga is 40 napig elvonult a pusztába és böjtölt. Ez idő alatt megkísérti a Sátán emberségében, Jézus természetesen legyőzi. Ez a felkészülési idő egy intenzív kapcsolat az Atyával.

Napjainkra az egyház enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő. A 18 és 60 év közötti híveknek lehetőleg csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. Kovács Péter kiemelte, a 40 nap alatt fontos, hogy az ember végig gondolja a saját életét, megtisztuljon, törekedjen a jóra. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy jót cselekedjünk.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …