2024. április 19., péntek
FONTOS

Kiss-Rigó László püspök: Üzenet

Tisztelt Olvasòk, Kedves Testvèrek!

Nem nagyon van olyan épeszű ember, aki ne fogadná el alapigazságként, alaptételként azt a megállapítást, hogy minden ember boldog akar, boldog szeretne lenni.

A boldogsággal kapcsolatban számos bölcs mondásunk van. Sokunknak eszünkbe juthat a régi sláger: „nehéz a boldogságtól búcsút venni”. Ha valamilyen nem átütő, de komoly részsikert érünk el, megjegyezzük, hogy ez még nem elég a boldogsághoz. Vagy gyakran megállapítjuk, hogy boldogságot nem lehet pénzért venni.

Az evangéliumok megörökítettek számunkra jó néhány boldogságreceptet Jézustól. Sokan úgy gondolnak a boldogságra, vagy inkább úgy álmodnak a boldogságról, mint ami egy olyan állapot, amit csak szerencsével, véletlenül lehet elérni. Boldog lennék, ha szerencsejátékon megnyerném a főnyereményt. Vagy milyen boldog lennék, ha meggyógyulhatnék egy adott betegségből, vagy ha mindig egészséges lennék. Az élet azonban nem ezt mutatja. Gyakran hallhatunk rendkívül szerencsés emberekről, akiket a váratlanul ölükbe pottyant vagyon az öngyilkosságba kerget, és mindannyian ismerünk teljesen egészséges embereket, akik egyáltalán nem tűnnek, nem is vallják magukat boldognak. Mások – határozott, önbizalomtól duzzadó, magukat megvalósítani akaró emberek – abban a hiú ábrándban élnek, hogy majd ők maguk „megcsinálják” a saját boldogságukat: megszerzik mindenáron azokat a dolgokat, azt a vagyont, és kialakítják maguknak azokat a külső körülményeket, amelyek a boldogságukat garantálni fogják. Általában ezek az emberek a legboldogtalanabbak.

Jézus másképp közelíti meg a kérdést. Szerinte a boldogság nem a véletlen függvénye, nem is azé, hogy kinek mije van, vagy hogy kinek milyen külső körülményeket sikerül kialakítania maga körül, vagy hogy ki milyen emberek között él, hanem a saját boldogságunk azon múlik, milyenek vagyunk mi magunk belülről, hogyan gondolkodunk, milyen a mentalitásunk, mit tartunk igazán fontosnak, valódi értéknek. És mindezt egyedül tőle lehet hatékonyan megtanulni. Receptjének csak néhány összetevőjét említem. Boldogok azok, akik függetlenül attól, hogy milyen hazug vagy képmutató környezetben élnek, mindig keresik az igazságot, és nyitottak rá. Boldogok azok, akik bármilyen anyagi helyzetben élnek, nem tapadnak betegesen a saját tulajdonukhoz, nem válnak saját kis vagy nagy vagyonuk rabszolgájává, hanem értelmesen élnek vele. Boldogok azok, akik akár harmonikus, akár konfliktusos helyzetben élnek, ők maguk nem az ellentéteket, az irigységet és gyűlöletet gerjesztik, hanem a harmóniára törekszenek, a békét, a nyugalmat sugározzák, a kölcsönösen elfogadható megoldásokat keresik.

Ez a recept 2000 év óta működik, persze sokan nem veszik a fáradtságot, hogy kipróbálják. Korunkban is ajánlom minden ambiciózus, magát megvalósítani akaró, tehetséggel, lehetőséggel – vagy mindkettővel – rendelkező fiatalnak és kevésbé fiatalnak, aki komolyan törekszik a valódi boldogságra.
A napokban fejeződött be a farsangi időszak. A farsang is az örömről szólt, bár ez a fogalom nem a valódi boldogság szinonimája. Azonban ha értelmesen keressük az örömöket, és másoknak is tudunk örömet okozni, akkor már megérezhetjük a boldogság előízét.

Hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjt 40 napjának időszaka, mely idején a szokásosnál több időt szentelünk és jobban odafigyelünk az imádságra, az Istennel fennálló kapcsolatunkra, az önfegyelemre, fogyasztói szokásaink korlátozására, a mások javára történő lemondásra, a bajban, ínségben szenvedő embertársaink iránti tevékeny szolidaritásra. Így készülünk legnagyobb ünnepünkre: húsvétra, Jézus feltámadásának megünneplésére. Az Ő halál fölötti győzelme, melyet szeretettel megoszt velünk is, a legfőbb forrása annak a boldogságnak, melynek tökéletes és végleges megtapasztalására mindannyiunkat hív.

A nagyböjti időszakra hatékony felkészülést, azt követően pedig áldott, boldog Húsvétot kívánok egyházmegyénk közössége minden tagjának, minden kedves olvasónak.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …