2024. április 23., kedd
FONTOS

A március tizenötödikei ünnepségre fejeződnek be a Petőfi téri munkálatok

 

Már tavaly ősszel elkezdődött  a gyulai Petőfi tér rekonstrukciója, akkor favizsgáló szakemberek az úgynevezett fakopp vizsgálatot végezték el azokon a növényeken, melyeknél a szemrevételezés után felmerült a gyanú, hogy nincsenek jó állapotban.

A fák egy részénél az elvégzett vizsgálat megerősítette az előzetes észrevételeket, ezen a felvételen az látható, hogy a növény belül üreges, ezt a piros szín mutatja.

Január elsején volt 200 éve annak, hogy megszületett Petőfi Sándor. Ez egy, a bicentenáriumhoz köthető programsorozatot is jelent, ennek keretén belül egy ideiglenes bizottság pályázatokat írt ki a Petőfi Sándorhoz kapcsolódó emlékhelyek felújítására.

A gyulai önkormányzat pályázata nyert, így 2,5 millió forintos támogatást kapott a Petőfi-szobor felújítására és a szobor környezetének rendezésére. Ehhez az összeghez 1 millió 300 ezer forintos önerőt kellett hozzátenni.

Görgényi Ernő kiemelte, a Petőfi tér a március 15-ei ünnepségre elkészül. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezendő eseményen Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond beszédet.

Az ünnepi műsorban fellép a Kormorán Zenekar, Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, valamint az Erkel Ferenc Vegyes Kar. A koszorúzást követően pedig ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak.

 

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …