2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Együtt imádkoztak az ökumenikus imahét résztvevői

Thorday Attila esperes a Kálvin téri református templomban

 

 

„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot.” Ez az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet szolgált az idei ökumenikus imahét mottójául. Ennek szellemében szerveztek január 15–22. között egyházmegyeszerte közös alkalmakat.

A szegedi dómban Fekete Károly református, Kondor Péter evangélikus és Kiss-Rigó László római katolikus püspök imádkozott együtt a keresztény felekezetek egységéért.

– Lassan úgy érezzük, hogy az ökumenikus imahét napjai mintha meghosszabbítása lennének a karácsonyi ünnepkörnek. Valóban ünnep az, hogy együtt lehetünk ilyen módon is. Adjunk hálát Krisztusnak, hogy egyházának tagjai lehetünk, és imádkozzunk azért, hogy megéljük azt, hogy egymással is igazi testvérközösségben vagyunk – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az istentiszteletet Kiss-Rigó László püspök.

Kondor Péter igehirdetésében az isteni parancsok betartására buzdította a híveket.

– A jelzőlámpák és a közlekedési táblák sem azért vannak, hogy bosszantsanak vagy késleltessenek bennünket, hanem azért, hogy segítsenek célba érni. Megőrizni attól, hogy kárt tegyek másokban, vagy mások tegyenek kárt bennem. Ugyanez a helyzet Isten törvényeivel. Ha kikapcsolnák a jelzőlámpákat, és eltűnnének a táblák, elég nagy káosz alakulna ki. Isten azért adta a törvényt, hogy védjen és a célhoz segítsen – mondta az evangélikus püspök.
A három főpásztor a békéscsabai evangélikus kistemplomban is együtt szolgált. Az eseményen elhangzott, Isten nem állít követői elé elérhetetlen elvárásokat, értelmetlen önfeláldozást. A képmutatás nélküli, szeretet vezérelte lelkületet, és annak megnyilvánulásait keresi, hiszen ezek által lesz hiteles a keresztények tanúságtétele a többi ember felé.

A résztvevők a teremtett világért és annak élhetőségéért, valamint a békétlen területeken és a háborúkban élőkért is imádkoztak.

Szegeden a Kálvin téri református templomban tartották az első istentiszteletet. Thorday Attila esperes hangsúlyozta, fohászunk során fontos, hogy jól kérjünk, azt kérjük Istentől, ami igazán fontos számunkra.

Gyulán négy felekezet részvételével négy esti alkalmon találkoztak a hívek, első alkalommal a baptista imaházban. Balogh Ottó káplán kiemelte, a hét során megláthatják, hogy milyen közös vonásaik, hittételeik vannak, melyek összekötik őket, mert fontos megtalálni azt, ami közös az emberekben.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …