2024. április 23., kedd
FONTOS

Az első hivatásos növényvédelmi drónpilóták vették át bizonyítványukat Szarvason

Megújította a korábban kötött stratégiai partnerségi szerződését a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szarvason. Az utóbbi jogelődjével, a Szent István Egyetemmel 2017-ben írták alá az együttműködést.

Gyuricza Csaba rektor a szerdai eseményen kiemelte, az elmúlt egy, másfél évben több, mint egymilliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, beruházásokat a MATE szarvasi képzési helyén.

A rektor hangsúlyozta, nagy erőket mozgattak meg annak érdekében, hogy újra életet tudjanak vinni a szarvasi agrár felsőoktatásba. Az elmúlt években intenzív kampányt folytattak annak érdekében, hogy induljanak el azok a képzések, melyeknek nagy hagyománya volt a városban.  A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre 2022-hez képest több, mint 40 százalékkal jelentkeztek többen, ez az arány a szarvasi campusra is érvényes. Gyuricza Csaba hangsúlyozta, bízik benne, hogy szeptembertől újra lesz nappali képzés Szarvason.

Takács Árpád főispán kiemelte, új kihívásokra, és egy új időszakra új válaszokat kell adni. Ehhez egy olyan intézmény kell, mint amilyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely önmaga is fejlődik, van jövőképe, céljai. A főispán hangsúlyozta, mintegy 450 ezer hektár termőföldön gazdálkodnak Békés vármegyében. 2022 rekord évnek számít a támogatások tekintetében, hiszen az egységes kérelmek tekintetében a vármegyei gazdálkodóknak közel 62 milliárd forint támogatást tudtak folyósítani. Takács Árpád kiemelte, a jövő sikeres agrárvállalkozásait a drónok számos területen pozitív irányba befolyásolják.

A beszédeket követően átvették bizonyítványukat az első hivatásos növényvédelmi drónpilóták, ezt követően pedig látványos drón bemutatóval zárult az esemény.

 

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …