2024. március 2., szombat
FONTOS

Menekülni próbált a litván embercsempész

Embercsempészéssel gyanúsítható férfit vett őrizetbe a rendőrség Békés vármegyében. A litván állampolgár kisteherautóval 37 határsértőt szállított. Menekülni próbált, de nem jutott messzire, őrizetbe került.

Az Orosházi Rendőrkapitányság rendőrei 2023. március 10-én 1 óra 15 perc körül Tótkomlóson ellenőrizni akartak egy kisteherautót, de a jármű vezetője a jelzésükre nem állt meg, elhajtott. Letért egy szántóföldre, majd a teherautót a benne ülőkkel együtt hátrahagyva menekült.

A rendőrök azonnal elkezdték átkutatni a környéket, másfél óra múlva megtalálták és el is fogták a litván állampolgárságú férfit.

Közben a kisteherautó rakterét felnyitó rendőrök a járműben 37 embert találtak.

A férfiak közül egy pakisztáninak, a többiek bangladesi állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat, és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A gyanú szerint a litván férfi segített nekik abban, hogy miután illegálisan átlépték az államhatárt, tovább tudjanak menni.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya a 26 éves litván állampolgárt embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette. Utasait a Battonya Határrendészeti Kirendeltségre állították elő, ahol idegenrendészeti eljárás indult ellenük.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

Nézze meg ezt is:

Szakértelem, szorgalom, empátia

Az áldozatok védelméért, segítéséért Victima Protector díjjal tüntették ki Budai-Acsai Krisztina r. századost, a Szeghalmi …