2024. április 20., szombat
FONTOS

Így ünnepelték Gyulán március tizenötödikét

A Calliope színjátszó kör produkciójával és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával a kezdődött a március 15-ei, ünnepi program Gyulán. Az előrejelzések szerint kedvezőtlennek ígérkező időjárás miatt kedd délután az a döntés született, hogy a városháza dísztermében tartják a Petőfi térre tervezett programot.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepség résztvevői az Erkel Ferenc Vegyes Kar közreműködésével énekelték el a Himnuszt.

Ünnepi beszédében Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, 175 éve, amikor egész Európa felfordult, nálunk békésen zajlottak események, amíg máshol fegyvert fogtak, nálunk Petőfi szavalta el a Nemzeti dalt. Úgy fogalmazott, hogy az első igazi magyar forradalom békés, költői és magyar nyelven szólal meg.
Az ünnepi műsorban Bakos-Kiss Gábor színművész, és a Kormorán együttes közreműködött.

A program a Petőfi szobornál a koszorúzással folytatódott, majd a résztvevők visszatértek a városházára. Az ünnepi testületi ülésen Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, 175 éve a célokat tekintve voltak viták, de abban nemzeti konszenzus alakult ki, hogy ezeket a célokat békés eszközökkel kell elérni. Viszont ha az igazságért, a haza védelméért kellett harcolni, a magyarok mindig készen álltak.

Az eseményen együttműködési megállapodást írtak alá az Erkel Diákünnepekről, azon immár Gyula testvérvárosainak diákjai is részt vehetnek.

Ezután tizenegy elismerést adtak át. Kiváló Polgár címet kapott Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke. Gyula Városért elismerést érdemelt ki Mult József, a gyulai Dobos István Modellező Club elnöke. Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Gyula Városért” kitüntető címet adományozott Tölgyesi Anikó állatvédő részére. Gyula Városért kitüntetésben részesült az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményének kollektívája. A képviselő-testület posztumusz „Gyula Városért” kitüntető címet adományozott Kepenyes Pál zenepedagógus, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola egykori igazgatója, a Gyulai Big Band együttes alapítója részére. Gyula Városért Oktatásáért kitüntetést vehetett át Tóth István, az Erkel gimnázium intézményvezető-helyettese. Gyula Város Sportjáért kitüntető címet kapott Biró István játékvezető-edző. Gyula Város Egészségéért kitüntető címet kapott Szicsek Margit klinikai szakpszichológus, főiskolai docens. Gyula Város Szolgálatáért” kitüntető címet vehetett át Niedermayerné Vaszkán Gyöngyi Mária, a Gyulai Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának köztisztviselője.

Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Gyula Város Szolgálatáért kitüntető címet adományozott Veresné Góg Erika, a Gyulai Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának köztisztviselője részére. Dr. Gyarmati István-díjat vehetett át Dudás Mihály, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai I. sz. Belgyógyászati osztályának vezetője.

A program az Erkel Ferenc Társaság három év szünet után újfent folytatódó történelmi hangversenysorozatával ért véget.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …