2023. szeptember 22., péntek
FONTOS

Harminc határsértőt fogtak el Battonya térségében

Békés vármegyében, Battonya külterületén 30 határsértőt, és egy embercsempészéssel gyanúsítható jordán állampolgárt fogtak el a határrendészek.

Embercsempészéssel gyanúsítható férfit és határsértőket fogtak el a Battonya Határrendészeti Kirendeltség határrendészei 2023. március 16-án 1 óra után néhány perccel Battonya külterületén.

Egy kisteherautót ellenőriztek, amelynek rakterében 26 embert találtak. A magukat bangladesi, nepáli, indiai és pakisztáni állampolgárnak valló férfiak és nők nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen érkeztek Magyarországra.

Közvetlenül az ellenőrzés előtt a jármű vezetőfülkéjéből kiugrott és elfutott egy férfi, a határrendészek üldözőbe vették, majd el is fogták a jordán állampolgárt. A gyanú szerint ő segített a határsértőknek abban, hogy a zöldhatáron át Magyarországra jussanak, illetve a kisteherautóval továbbszállította volna őket.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága a férfit embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette. A 26 határsértő ellen a Battonya Határrendészeti Kirendeltség idegenrendészeti eljárást indított.

Közben az elfogás helyszínének környékét átkutató rendőrök további négy külföldit találtak, ők sem tudták igazolni a személyazonosságukat és a jogszerű magyarországi tartózkodásukat. Őket is előállították és ellenük is idegenrendészeti eljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Nézze meg ezt is:

Több baleset történt Békés vármegyében

  A 44-es főút Békéscsaba és Gyula közötti szakaszán 2023. szeptember 15-én reggel negyed 8 …