2024. március 29., péntek
FONTOS

A hadi- és az élelmiszeripar jelenthet kiutat Békés számára

2022-ben lezárult egy korszak, a következő években teljesen más időszakra kell készülni – jelentette ki péntek délelőtt, Gyulán Lázár János.

Az építési és közlekedési miniszter a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitójára látogatott a fürdővárosba, és amellett, hogy elmondta álláspontját a körülöttünk kedvezőtlen módon megváltozott geopolitkai helyzetről, megoldási javaslatokat is megfogalmazott.

Lázár János hangsúlyozta, a bővülés időszaka a háború gazdasági társadalmi következményei miatt véget ért, és egy romló gazdasági környezet kihívásaira kell megfelelő választ találni. Ezek egyike a közlekedés és a logisztika fejlesztése lehet, mert az új helyzet új lehetőségeket is hoz magával, ennek pedig Békés vármegye is nyertese lehet.

Lázár János úgy vélekedett, hogy Magyarországon a következő tíz év robbanásszerű fejlődése a Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza háromszögben várható, Békésnek ezért e térség irányába meg kell erősítenie a közlekedési kapcsolatait. Ezért egyrészt be kell fejezni az M44-es fejlesztését, másrészt pedig e ciklus végéig meg kell kezdeni az M47-es Békéscsaba és Debrecen közötti szakaszának korszerűsítését.

A fórumon Lázár János egy kérdésre válaszolva elmondta, az állami beruházások mértéke valóban konszolidálódik, a jövőben ugyanakkor nagyobb teret szánnak a magyar vállalkozásoknak, pénzt pedig leginkább olyan projektekbe szeretnének fektetni, melyek nemhogy megtérülnek, hanem pénzt is termelnek. Békés vármegye számára a katonai beruházások mellett a mezőgazdaság, az élelmiszeripar megerősítése jelentheti a jövőt.

Az eseményen Orosz Tivadar, a megyei kamara elnöke a foglalkoztatás fenntartásának, a munkaerő aktivizálásának fontosságát és a fenntartható fejlődés jelentőségét hangsúlyozta.

Parragh László, a kamara országos szervezetének elnöke többek között a vállalati reorganizáció jövőbe mutató jelentőségéről beszélt. A programon bemutatták a kamara TOP 100 kiadványát, mely tartalmazza Békés vármegye száz legjelentősebb vállalatát a 2021-es nettó árbevétel alapján. Eszerint a képzeletbeli dobogón a Linamar, a Gallicoop és a Guardian áll, a legjobb gyulai cég a 15. helyre rangsorolt Élésker. A listán egyébként összesen tizenegy fürdővárosi cég található.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …