2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Szeretetteljes szociális gondoskodás egyházmegyei háttérrel

 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye szociális intézményrendszerét 12 évvel ezelőtt Kiss-Rigó László püspök hozta létre.

A korábbi, erősen széttagolt, szervezeti szintű szolgáltatásokból Ritz Judit főigazgatónak sikerült olyan egységes hálózatot kialakítania, amelyben az ellátást a kereszténységből fakadó önzetlenség és szakmai profizmus jellemzi. A Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálathoz jelenleg hat intézmény tartozik, és mintegy ezer ellátottnak nyújt törődést.
Emberség és szakmaiság

A szeretetszolgálat a Szociális Munka Etikai Kódexének iránymutatásán túl a hit és az erkölcs szabályai mentén kialakított gyakorlatot követ. Hogy ez mit jelent a mindennapokban, azt a Toronyirány olvasóinak Ritz Judit főigazgató részletezi, aki éppen harminc éve állt az egyházmegye szociális területének szolgálatába.

– A segítségnyújtást mindenkor a szolgáltatásokat igénybe vevők szükségleteihez igazítjuk. Nagyon fontos számunkra, hogy a megfelelő tárgyi, illetve személyi feltételek mellett emberséges hozzáállással forduljunk mindenkihez. A szeretetszolgálat arra is ügyel, hogy a munkatársaink a szakképzettségen túl kiváló emberi tulajdonságokkal is rendelkezzenek. Bár a munkánk középpontjában a segítségre szoruló ember áll, az is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a kapcsolatunk a hozzátartozókkal is – hangsúlyozza Ritz Judit.
Szükség van a keresztény szemléletű gondoskodásra

Ma már egyre elterjedtebb, hogy a szociális intézményrendszer is bekapcsolódik az ellátásra szoruló, idős családtagok gondozásába. A társadalmi szolidaritás természetes, hiszen a munkával töltött évtizedek után jár a méltósággal megélt időskor is.

Az egyházmegyei szolgáltató intézményei között van, amely alapellátást nyújt, tehát olyan idősekről gondoskodik, akik saját otthonukban élnek, de már mások segítségére szorulnak.

– A hódmezővásárhelyi Gondoskodás háza munkatársaira elsősorban a lakókörnyezet rendbentartásában, az étkezésben, a szociális és egészségügyi ellátásokban támaszkodhatnak az idősek. Az épületet fenntartó Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatón keresztül jelzőrendszert is működtetünk, amely a váratlan veszélyhelyzetek elhárításában segít. A nappali ellátást igénylők az Aranyházban tölthetik az időt, itt különböző programokat szervezünk nekik – mondja a főigazgató, majd hozzáteszi: ezen a településen a szociális gondoskodás kiterjed a hajléktalanokra is: nappali melegedőt, éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállást tartanak fenn számukra, olyan ritka szolgáltatásokkal, mint a csomagmegőrző vagy a háziorvosi ellátás.

Mindenkinek jár a személyre szabott törődés

Amikor az idős családtagnál rosszabbodnak az önellátási képességek, akkor szakszerű ellátásra van szükség. Ilyen szolgálatást nyújtó intézménnyel Szegeden és Újkígyóson is rendelkeznek.

– A szeretetotthonainkba a napi 4 órát meghaladó ápolásra, teljeskörű ellátásra szoruló, nyugdíjkorhatárt betöltött idősek költözhetnek be. Mindegyikükkel az egészségi, szociális és a pszichés állapotuknak megfelelően törődünk – mondja a szakellátásnak erről a formájáról a szakember.

Az egyházmegyei intézményrendszer gondoskodása kiterjed a fogyatékkal élőkre is.

– A szegedi Kálvária Védőotthonunk szolgáltatásait az értelmi- és halmozottan fogyatékos embertársaink vehetik igénybe. A lakóotthonban élőket a meglévő képességeiknek megfelelően gondozzuk, arra törekszünk, hogy tartalmas, emberhez méltó életet biztosítsunk számukra is – hangsúlyozza a főigazgató. Ritz Judit szerint bár a szociális gondoskodás sokrétű és odaadást igénylő területein dolgozni egyszerre nehéz és lélekemelő, a szeretetszolgálat munkatársainak biztos hátteret teremt ehhez az egyházmegye.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …