2024. június 25., kedd
FONTOS

Gyulán mutatkoztak be a tankerületi központ művészeti iskolái

A PowerBeat ütőegyüttes műsorával kezdődött a már harmadik alkalommal életre hívott ünnepi gálahangverseny a gyulai zeneiskolában.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében kiemelte, a zenei nevelés lehetőséget ad az egyetemes kultúra, az európai műveltség, a nemzeti hagyományok és értékek átadására. Emellett hozzájárul a személyiség harmonikus fejlődéséhez, a kitartó munkához, az esztétikai, művészeti tudatossághoz és az érzelmi intelligencia fejlődéséhez.

Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kitért az ifjú fellépőkre, akik a függöny mögött állva izgultak a produkciók előadása előtt. A polgármester kiemelte, tudja milyen érzés ez, hiszen ő is volt hasonló helyzetben, amikor diákként klarinétozott. Az eseményen elhangzott, a zene, a zenélés öröme egy olyan csodálatos dolog, ami semmi mással nem összehasonlítható.

A zenélés fejleszti az empátiát, erősíti a közösséghez tartozást, valamint a pozitív öregedés folyamatához is hozzájárul. Emellett segítenek nyitottnak és elfogadónak maradni az elkerülhetetlen életkori változásokkal szemben.

A szerdai gálahangversenyen a Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő nyolc művészeti iskola ifjú tehetségei álltak a színpadra. A gyomaendrődi, a békési, a bucsai, a szeghalmi, a dévaványai, a vésztői, a mezőberényi valamint a gyulai művészeti iskolába járó diákok műsora színesítette az eseményt. A korábbi években 50-50 tanuló léphetett fel, idén pedig majd kétszer ennyien, 96-an adtak számot zenei tudásukról.

A zenei program változatos volt, hiszen a barokk, klasszikus, romantikus és modern komolyzenétől a balkáni népzenei feldolgozáson át a kórusmuzsikán, a magyar népzenén, a jazz műsorszámon keresztül egészen a könnyűzenei slágerek feldolgozásáig minden elhangzott.

Nézze meg ezt is:

Szent Iván éjszakáját ünnepelték

Szombaton immár hatodik alkalommal szervezte meg Szent Iván Éji Pikniket a Zöld Szívek Köre Egyesület. …