2024. április 19., péntek
FONTOS

A világhírű tudósra, Bay Zoltánra emlékeznek Gyulaváriban

Évtizedes hagyománya van a Bay-napoknak Gyulaváriban.

A tavaszi szünet előtti programon elhangzott, 1995 óta emlékeznek meg a világhírű tudósról. Az 1994-ig 4-es számú általános iskolaként működő intézmény közel 30 éve vette fel Bay Zoltán nevét. Az idei nyitó rendezvényen a gyulavári református templomban a diákok emlékeztek meg a sikeres Hold-radar kísérletet véghezvivő Bayról. A tudós élete, életműve része az iskolások mindennapjainak.

A hétfői eseményen Bay Zoltántól is idéztek a diákok. A világhírű tudós nemcsak elindította a radarcsillagászatot, hanem új tudományág is született. 1946 és 1948 között tudományos munkásságának elismeréséül megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai és Természettudományi Osztálya elnökének. A tudós nevéhez számos felfedezés fűződik, mint a fotoelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott új méterdefiníció. Bay Zoltán munkássága kiemelkedő szerepet játszott az űrkutatásban.

A város iskolái részére rajzpályázatot hirdettek. Kedden természettudományi versenyt rendeztek diákok számára, majd a húsvét várás jegyében egy nyuszi parádé várja a gyerekeket. Bay Zoltánt szülőhelyén, Gyulaváriban helyezték örök nyugalomra. A hétfői eseményen emlékére koszorúkat helyeztek el a fizikus gyulavári emlékművénél.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …