2024. április 25., csütörtök
FONTOS

2022-ben alig volt két éven túli, folyamatban lévő per a Gyulai Törvényszéken

Az ítélőtáblák és a törvényszékek elnökei évente egyszer tájékoztatják a bírákat és az igazságügyi alkalmazottakat, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökét az adott bíróság működéséről, illetve ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről.

Így történt ez csütörtök délelőtt a Gyulai Törvényszéken is. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón kiemelte, Békés vármegyében a székhelyi járásbíróságon kívül hat másik városban is működik járásbíróság, ami komoly munkaszervezési feladatok elé állítja a törvényszék elnökét. Évtizedek óta színvonalas ítélkező munka folyik a Gyulai Törvényszéken – fogalmazott az elnök.

Senyei György hangsúlyozta, 2022-ben a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettek számát, így az ügyhátralék csökkent a Gyulai Törvényszék területén. 2022-ben 2021-hez viszonyítva 6,1 százalékkal csökkent ez a z arány a Gyulai Törvényszéken.

Az eseményen elhangzott, 2020 második félévében központi intézkedés indult a két éven túl húzódó ügyek számának csökkentése érdekében. Országosan 43,3 százalékkal csökkent a két éven túli peres ügyek száma. A Gyulai Törvényszéken ez időszak alatt 28,6 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Senyei György kiemelte, 2022 végén a Gyulai Törvényszéken volt országosan a legkevesebb két éven túli folyamatban lévő ügy a büntető, polgári és gazdasági perek között.

Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke kiemelte, fontos, hogy a folyamatban lévő ügyek száma meghatározott, alacsony szinten maradjon, hiszen az ügyfelek csak akkor számíthatnak az ügyük minél hamarabb történő elintézésére, hogyha a bírók kezén lévő ügyek száma minél alacsonyabb.

Bagdi Árpád Gyula kiemelte, nem elég gyorsnak lenni, nem elég gyorsan elbírálni egy ügyet, mindenképpen lényeges szempont, hogy az ítélet, vagy végzés szakszerű, törvényes és jogszerű módon legyen meghozva. A Gyulai Törvényszék kiemelt figyelmet fordít arra, hogy valamennyi épületben rendszeresen elvégezzék az állagmegóvó munkálatokat, továbbá a XXI. századi elvárásoknak megfelelően folyamatos korszerűsítés is jellemző.

 

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …