2024. február 25., vasárnap
FONTOS

Az utolsó magyar királynak állítottak emléket az Almásy-kastélyban

Gyalogné Veres Katalin hegedűjátéka vezette fel szombat délelőtt az Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában annak a kiállításnak a megnyitóját, mely az utolsó magyar király, Habsburg IV. Károly életének utolsó, száműzetésben töltött hónapjait idézi fel.

Mint ismert, Ferenc József utódaként 1916 és 1918 között uralkodott, és szerette volna a soknemzetiségű országot kiléptetni a háborúból. Az első világégés után megpróbált visszatérni a magyar trónra, de ez a kísérlete kudarcba fulladt, és végül fiatalon, madeirai száműzetésben halt meg 1922-ben.

Az eseményen Kovács József országgyűlési képviselő felidézte Károly király alakját, hangsúlyozva, hogy ő ugyan nem készült uralkodásra, a neki jutott kevés időben mégis igyekezett sokat tett azért, hogy a Monarchia népei jobb helyzetbe kerüljenek.

Görgényi Ernő polgármester kitért a kastély múltjára, és arra, hogy az épület kiállítóhelyként olyannyira sikeres, hogy évente átlagosan 80 ezer ember keresi fel. Ehhez a számhoz nagyban hozzájárulnak az ideiglenes kiállítások is. Ilyen volt az Aradi Ereklyemúzeum anyagából összeállított Letétetett – bevégeztetett, majd a gyulai vár régészeti kutatását bemutató Az eltemetett vár, később az Erkel Ferenc Múzeum 150 évének érdekességeit felvonultató Kincsek Őrzője és Az oszmán hódoltság építészeti emlékei Gyulán. Ezek után következett a Sisi-kiállítás.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója elmondta, az utolsó magyar trónörökös, vagyis Habsburg Ottó hagyatéka öt éve a kormány és a család megállapodása alapján került hazánkba.

Az Almásy-kastély kápolnájában látogatható kiállítás az elmúlt időszakban a Gödöllői Királyi Kastélyban szerepelt, Gyulán május 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Nézze meg ezt is:

Több projekt is megvalósulhat a gyulai várostérségben

Az előző európai uniós ciklusokban nem volt jellemző az, hogy várostérségi szinten kell gondolkodni – …