2024. április 20., szombat
FONTOS

A helyi termékeket népszerűsítik a “Háztájit az asztalra!” programmal

2016-ban több, mint 16 ezer, tavaly pedig mintegy 6000 közfoglalkoztatott volt Békésben. Idén ez a szám 4462, ennyien vesznek részt valamilyen közfoglalkoztatási programban, melyhez 7,1 milliárd forintot biztosít a kormány, illetve a Belügyminisztérium.

Az elmúlt években több száz termék jött létre, különböző üzemek létesültek, melyek megállnak a saját lábukon, de mégis segíteni kell az önkormányzatokat, üzemeket, hogy ki tudjanak lépni a piacra – fogalmazott Takács Árpád. A főispán hangsúlyozta, szeretnék összekötni őket a jövőben többek között az éttermekkel, szállodákkal, mindenkivel, aki a turisztikában, vagy a gasztronómiában valamilyen módon részt vesz. Az értékteremtő programokon belül a mezőgazdasági programelem az egyik legfontosabb, ahol a megtermelt zöldségek, gyümölcsök, takarmánynövények előállításával állandóan friss alapanyag kerül a konyhákra. A többletet pedig piacra lehet vinni.

2023-ban 54 önkormányzat valósít meg mezőgazdasági célú közfoglalkoztatási programot, mintegy 1000 ember bevonásával. A másik közfoglalkoztatási programcsomag a helyi sajátosságokra épülő programelem, melynek célja a közösségi szükségletek kielégítése és a települések fejlesztése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának fontos célja a hazai alapanyagok, a helyi termékek népszerűsítse, emellett ezek fogyasztásának az ösztönzése. Ezért indult el az “Én is hazait vásárolok!” országos kampány. Kozsuch Kornél a NAK Békés vármegyei szervezetének elnöke kiemelte, a tagjaik és termelőik fontosak számukra, akik családról-családra kertészeteket, gazdaságokat működtetve olyan alapanyagokat állítanak elő, melyek a kampány részeként felhasználhatók. Fontos, hogy ismerjük és megbízható forrásból juthassunk hozzá az alapanyagokhoz.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, arra kell törekedni, hogy a vendégeknek élelmet adjanak és készítsenek. Hogyha élelmiszerről beszélünk, akkor egy olyan hozzáadott anyag van benne, amely a természetességét megváltoztatja.

A program véglegesítése során egy védjegy rendszert dolgoznak ki, mely alapján a vendéglátóhelyeket kívánják minősíteni a felhasznált alapanyagok minősége és mennyisége szerint. A védnöki minősítés az elvárásaik szerint gazdasági garanciát nyújt mint a termelők, mind a fogyasztók, illetve a vendéglátóhelyek számára is.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …