2024. április 20., szombat
FONTOS

Idén 1178 pálinkát bírál az érzékszervi zsűri

Idén a tavalyinál közel 190-nel több, egészen pontosan 1178 minta érkezett a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre.

A megmérettetésre idén is három kategóriában lehetett nevezni. Bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett a kereskedelmi főzdék pálinkáit is várták. 2023-ban kiemelkedően sok az újonc, akik először neveztek a versenyre.

A legtöbb párlat szőlő és szőlő eredetű termékből érkezett, ezt az év gyümölcse, az alma követi.

Pénteken és szombaton egy 23 főből álló érzékszervi zsűri bírálja a mintákat. Ők elismert hazai és nemzetközi szakemberek, akik szakmai képzéseken és vizsgákon vesznek részt annak érdekében, hogy érzékszerveik folyamatosan karban legyenek tartva.

A zsűri számítógéppel bírál egy 100 pontos rendszerben. Az eddigi fő bírálati szempontok alkategóriákra vannak osztva, melyek eltérő nagyságú pontszámokkal jelzik a pálinka, avagy párlat adott rész-funkcionális értékét.

Továbbra is több bíró egybehangzó értékelése adja ki a végeredményt. Minden tételt két fős leíró bíráló bizottság értékel részletesen pontokkal, illetve szövegesen. Emellett van három fő gyorsbíráló, ők az érem színét döntik el. Ha az öt bíró véleményéből négy egyezik, akkor megkapja a bírálatot, amennyiben ezek nem egyeznek, akkor egy újabb, két fős csúcszsűri elé kerül a döntés.

A minősítéseket május 27-én, a Gyula Pálinkafesztiválon hirdetik ki.

 

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …