2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Iskolatörténeti kiállítást nyílt a Karácsonyi gimnáziumban

A Karácsonyi iskola énekkarának műsorával kezdődött az az iskolatörténeti kiállítás melyet a gimnáziumban nyitottak meg.

Összesen négy évfordulót ünnepel ebben a tanévben az intézmény. 130 éve kelt a gimnázium alapítólevele, 120 éve indult el az oktatás, 80 éve névadó Karácsonyi János, valamint 3 évtizede indult újra útjára a katolikus oktatás Gyulán. Kovács Péter plébános a csütörtöki eseményen kiemelte, egy-egy egyházi iskolát az különböztet meg más intézménytől, hogy van lelki töltet, nevelés, élet.

Görgényi Ernő polgármester a 30 éve történt katolikus oktatás újraindítására emlékezett vissza. Kiemelte, az eltelt idő alatt mindazok, akik csatlakoztak az iskola közösségéhez, eredményesen dolgoztak azért, hogy mára osztatlan elismerés és megbecsülés övezze az intézményt.

Petróczki Zoltán 1992-től a gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium újjászervezését követően 2012-ig a Szeged-Csanádi Egyházmegyét segítette munkájával az intézmény vezetőjeként. Beszédében az intézmény történetére emlékezett.

Petróczki Zoltán kiemelte, az általános iskola tantestülete hamar összeállt 1992-ben, az egymást régről, vagy a templomból ismerő pedagógusok jóvoltából. A tanári kar tagjai onnantól kezdve a napi munka mellett új iskolájuk ügyének szentelték idejüket, energiájukat.

Bengery Zsoltné köszöntőjében úgy fogalmazott, a tanévhez kapcsolódó kerek évfordulók arra buzdították őket, hogy átgondolják a múltat, és megmutassák, mennyi kincs került a szemük elé.

Az eseményen Hollósiné Mancz Fatime Nóra egy Wenckheim Krisztináról készült portrét adományozott az intézménynek, melyet az iskolatörténeti kiállítás megnyitóján lepleztek le.

 

Nézze meg ezt is:

A nyugdíjas közösségek ereje

A napjainkban is aktív KÖVIZIG Szivárvány Nyugdíjas Klub Gyula egyik legrégebben alakult nyugdíjas szervezete. Egykor alapítótagként, …