2024. április 24., szerda
FONTOS

Rekordalacsony szintre ért a munkanélküliségi ráta

Egy, a vállalkozások versenyképességének javítását szolgáló programot mutattak be kedden a Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében.

A projekt a munkavállalói kompetencia fejlesztéséhez biztosít támogatást. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte, a gazdasági, a társadalmi és a technológiai változások rendkívül gyors és folyamatos alkalmazkodást kívánnak a gazdaság szereplőitől, a vállalkozóktól és a munkavállalóktól egyaránt.

Az igazgató hangsúlyozta, a munkaerőhiány kezelése érdekében 2018-ban együttműködési megállapodást kötöttek közép-, és felsőfokú oktatási intézményekkel, foglalkoztatókkal, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, majd szakképzési munkacsoportot alakítottak ki. Az immáron öt éve folyamatosan működő munkacsoport hosszútávú célja, hogy Békés vármegye munkaerőpiaci helyzete stabilizálódjon, nőjön a térség népességmegtartó ereje azáltal, hogy a megfelelő színvonalú oktatás és szakképzés, valamint a munkavállalási lehetőség is elérhetővé válik.

A munkavállalók és a vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül elnevezésű programmal rövid távon tudnak azonnali segítséget nyújtani a vállalkozásoknak ahhoz, hogy képezzék dolgozóikat, fejlesszék a vállalkozások és a munkavállalók alkalmazkodóképességét.

Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kiemelte, nehéz, kihívásokkal teli világot élünk. Folytatta, az a cég, amely nem tud a gazdasági, a társadalmi és a technológiai változásokhoz gyorsan és folyamatosan alkalmazkodni, az lemarad.

Zöld-Nagy Viktória, Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában elmondta, hogyan alakult Magyarországon a munkaerőpiaci helyzet, illetve, hogy milyen tendenciákat látnak ezen a területen.

Zöld-Nagy Viktória kiemelte, az energiaválság időszakát követően a munkaerőpiacon az látszik, hogy folyamatosan nő a foglalkoztatottság, ugyanakkor valamennyire emelkedik a munkanélküliség is. Ez az egymásnak ellentmondó tendencia abból adódik, hogy azok, akik eddig nem jelentek meg a munkaerőpiacon, mint dolgozni kívánó potenciális munkavállalók, most jelentkeznek, regisztrálnak. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a rendszerváltás óta a legalacsonyabb regisztrált álláskeresői számmal dolgoznak, amely ráadásul folyamatosan csökken. A regisztrált álláskeresők összetétele változik. Többségük szakmával, középfokú végzettséggel rendelkezik, az elmúlt időszakban pedig egyre gyakrabban megjelennek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …