2024. június 14., péntek
FONTOS

Szeretetbe kapaszkodva Szegeden

Földi László és Földi-Kovács Andrea a Katolikus Ház vendégei voltak

 

Idén is megrendezték a püspöki székhelyen a Házasság Hetét.

Változatos programokon vehettek részt azok, akik házasságban élnek, vagy az ahhoz vezető úton járnak. A rendezvénysorozat koordinálását ez alkalommal is az Egyházmegyei CsaládKözPont végezte.

Magyarországon tizenhatodik, Szegeden tizenötödik alkalommal tartották meg a Házasság Hetét. A „Szeretetbe kapaszkodva” mottó jegyében széles körű civil és ökumenikus összefogással megvalósuló programsorozat koordinálását a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja végezte, de többek között a Fokoláre Mozgalom, a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Szeged-Belvárosi Plébánia, valamint a Szent Imre Szakkollégium is részt vett társszervezőként. A gyerekektől az egyetemistákig, a házasságkötésre készülőktől a hosszú ideje házasságban élőkig terjed azok csoportja, akiket meg kívántak szólítani.

A fogadalmi templomban tartott ünnepélyes szentmisén Tóth András görögkatolikus pap mondott szentbeszédet. A hét során változatos programokkal hívták fel a házasság értékeire a figyelmet. Többek között a CsaládKözPont szervezésében Szerelmes kalandtúrán vehettek részt a párok. Az út során olyan neves házaspárok történeteivel ismerkedhettek meg, mint az egykor a Szegedi Naplónál dolgozó Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona. Szintén nekik köszönhetően érkezett a városba a népszerű kiképző család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus Kozma-Vízkeleti Dániel, aki „Tartós és harmonikus párkapcsolat – kinek kell?” címmel tartott előadást az SZTE Szabadegyetemen.

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Szent Imre Szakkollégium meghívására jött el a Katolikus Házba Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója és felesége, az ismert televíziós műsorvezető, Földi-Kovács Andrea.

A házaspár hozta létre a Védett Társadalom Alapítványt, amely a manifesztuma szerint a hit és a szeretet erejével kíván kiállni az örök értékek és az egyetemes emberi kultúra mellett. Az egyetemisták által moderált beszélgetés során Földi László hangsúlyozta, céljuk a hasonló értékrendű civil közösségek összefogása, hogy együtt lépjenek a fentiek védelmében, hiszen ma egy olyan „háború” folyik Európában és Észak-Amerikában, amelyben a legfontosabb érték az információ. Földi-Kovács Andrea többek között kitért az abortusz kérdésére. Rámutatott, az abortuszpártiak kedvelik az „egyrészt-másrészt” érveket használó vitapartnereket, ezért az életpártiság mellett bátran és mindenféle kompromisszumok nélkül kell kiállni. Emlékeztetett arra, hogy a nyolcadik hét után a magzatok éreznek, s így kerül sor a kegyetlen műveletre.

– Nincs nagyobb gyász egy édesanya számára az abortusznál – fogalmazott. Megjegyezte: 2023-ban a keresztény álláspont nem népszerű, sokszor nem is könnyű, de sok kegyelmet fogan és sok gyümölcse fakad.
Ugyanekkor, ugyanitt, de egy szinttel feljebb Szászi Balázs és Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta házaspár „Csak semmi pánik, család-dinamika!” címmel interaktív műhelyt hirdetetett.

– Nagyon egyszerűen úgy tudnám megfogalmazni, hogy minden, amit a csoporttudományok a csoportról megállapítanak, az a speciális dologra, amelyet családnak vagy család csoportnak hívunk, az igaz – fejtette ki a foglalkozás előtt Szászi Balázs. A Toronyirány magazinnak elmondta, hogy nem direkt feladatokat szabnak, nem határozzák meg, hogy minek kell történnie, hanem ezeket az eseményeket megvizsgálják, mögéjük próbálnak látni. Hozzátette, hogy ha a csoport jól halad, akkor egymás működéséről visszajelzést is tudnak adni.

A programsorozat a székesegyházban a tiszta szerelemért tartott misével zárult.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

Vármegyék a vármegyében Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark új időszaki kiállítással készült a tavaszi nyitásra. …