2024. június 14., péntek
FONTOS

A kevesebb hulladék a cél

A július elsejétől induló egységes hulladékgazdálkodási és a kiterjesztett gyártói felelősségről rendszerről tartottak előadást csütörtökön, Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Az új rendszerben cél a körforgásos gazdálkodás kialakítása és kevesebb hulladék termelése – írta közleményében a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.), mint koncessziós társaság végezheti a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését a következő 35 évben és gondoskodik annak kezeléséről is. Az intézményi és gazdálkodó szervezetek által koncesszió alá tartozó gyűjtött hulladék begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti. A MOHU többek között azt vállalta, hogy a következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. Az olajtársaság célja, hogy 2040-ig a hazai települési
hulladék jelenlegi, 32%-os újrahasznosítási aránya elérje a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkentse a jelenlegi 50 százalékról.

A márciusban hatályba lépett, a gyártói felelősségi rendszer szabályairól szóló, úgynevezett EPR rendszerben a gyártó viseli a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék életciklusa során annak hulladékká válását követően. A rendelet hatályba lépésével jelentősen megváltoznak a cégek adatszolgáltatási, nyilvántartási, valamint díjfizetési kötelezettségei. Többek között erről tartott előadást Csermely Ildikó, az Eu-Pro EHS Consulting Kft ügyvezetője, környezetvédelmi szakértő és FehérTamás, a Fehér Rendszerház Kft. részéről.

Az új koncessziós rendszer új gondolkodásmódot és kötelezettséget ró a hulladékgazdálkodó társaságoknak és hulladéktermelőknek, éppen ezért bemutatták a Békés vármegyei vállalkozásoknak a hulladéktörvény fő változásait, a koncessziós rendszer felépítését és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ezen kívül szó esett a termékdíj-törvény változásairól, a illetve a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben várható nyilvántartási, adatszolgáltatási és díjfizetési kötelezettségekről is.

 

Nézze meg ezt is:

Kepenyes Pál munkáiból nyílik kiállítás a Kohán képtárban

B. Jász Jolán Szintézis című tárlata látható még ezeken a felvételeken, a Kohán képtárban, de …