2024. április 20., szombat
FONTOS

Petőfire emlékeztek a gyermekvédelmi gondoskodásban élők

Rajz-és fotópályázatot, feladatmegoldó kvízjátékot hirdetett a Petőfi 200 emlékév kapcsán a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljai számára az ÁGOTA Közösség.

A díjkiosztó ünnepséget az ÁGOTA Falvi ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban tartották Tass-Alsószenttamáson. Az eseményre közel százan érkeztek az ország tizenegy vármegyéjéből.

Az ÁGOTA Közösség a bicentenáriumhoz kapcsolódva a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljai számára több pályázatot írt ki. „Rajzra magyar” címmel rajzversenyt „Szelfizz Petőfivel!” szlogennel pedig fotópályázatot, valamint a lakásotthonokban élőknek kvízjátékot hirdetett.

Az eredményhirdetés előtt az ÁGOTA Közösség programja pasztorációs foglalkozással indult a Szent Jobb Lator-templomban. Ezúttal a szabadság fogalma került középpontba, Jyothi nővér arról beszélt, hogy a szabadság lehetőség és felelősség is egyben. Egyszerre jelenti a törvények béklyóiból való felszabadulást és a meghívást az új törvények önkéntes követésére.

– Nem mindegy azonban, hogy miként éljük meg a szabadságot, hiszen nemcsak magunkkal, hanem másokkal szemben is felelősséggel tartozunk – hangsúlyozták a pasztorációs csoport munkatársai.
A lelki feltöltődést követően az 1848/49-es szabadságharc 175. évfordulójáról emlékeztek meg az egybegyűltek, majd a fiatalok által már nagyon várt eredményhirdetés következett. A rajzversenyre 190, a fotópályázatra 320 pályázat érkezett. A díjkiosztó ünnepségen harmincheten vehettek át elismerést felkészültségük és kreativitásuk jutalmaként.

– Úgy gondoltuk kollégáimmal, hogy tovább színesítjük a hagyományosnak mondható élménypedagógiai programjaink körét. Célunk az volt, hogy fiataljaink méltóképpen emlékezzenek meg a szabadságharc, a magyar versirodalom kiemelkedő egyéniségéről, Petőfi Sándorról. Pályázataink rendkívül népszerűnek bizonyultak, ami jól lemérhető a beérkezett alkotások és a feladatmegoldó kvízek számán – fogalmazott Kis Tünde, az ÁGOTA Közösség élménypedagógiai divíziójának vezetője.
Bordányi nevelőszülőnk, Ocskó Zoltán öt nevelt gyermekével, feleségével és segítőjükkel érkezett ÁGOTA Falvára.

– Mi a Petőfi utcában lakunk, és az utca végén van egy Petőfi szobor is, mégsem ott szelfiztünk, hanem elutaztunk Kiskőrösre, Petőfi szülőházához. Hármasikreket is nevelünk, akik 6 és fél évesek, azt gondolom, történelmünk és irodalmunk megismertetését nem lehet elég korán elkezdeni – fogalmazott a nevelőszülő.
Mihály Tifani, a szegedi lakásotthon lakója elmondta, eléggé vállalkozó szelleműek, ha tehetik, részt vesznek az ÁGOTA Közösség programjain, versenyein.

– Tizenötfős csapattal indultunk a „Szelfizz Petőfivel!” fotópályázaton, és jártuk be a költőhöz köthető helyeket Szegeden. Amellett, hogy hasznos ismerteket szereztünk, csapatépítő tréningként éltük meg az együtt töltött időt – mondta el a fiatal lány.

Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője hangsúlyozta, a bicentenárium kapcsán kiírt pályázataik szélesítették fiataljaink látókörét, gyarapították tudásukat, fejlesztették kreativitásukat, valamint megtanították őket csapatban dolgozni.

– Nagyon fontosnak tartom élményprogramjainkat, ebben az évben szinte minden hétvégén volt valamilyen esemény ÁGOTA Falván, például csocsó és darts bajnokság vagy éppen bűnmegelőzési foglalkozás. Ez a verseny viszont kulturális kirándulásokra, az országban való barangolásra hívta nevelőcsaládjainkat, valamint a lakásotthonokban élő fiataljainkat – fogalmazott a gyermekvédelmi szakértő

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …