2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Apor Vilmosra emlékeztek a Nádi Boldogasszony templomban

Apor Vilmost 1915. augusztus 24-én szentelték pappá a nagyváradi egyházmegye szolgálatára. Gyulán lett káplán, majd 1918-tól 1941-ig plébános.

Megújította a lelkipásztorkodást, felkarolta a szegényeket, és ápolta az ökumenikus kapcsolatokat. XII. Piusz pápa 1941. január 21-én nevezte ki győri püspökké. A gyulai hívek iránti szeretetből úgy határozott, hogy Gyulán szenteljék megyéspüspökké 1941. február 24-én. Apor Vilmos bátran kiállt a faji megkülönböztetés ellen, védte és befogadta az üldözötteket. 1945. nagypéntekén, amikor a püspökségre menekült lányokat és asszonyokat védelmezte egy szovjet katona többször rálőtt és halálosan megsebesítette. 1945. április másodikán, húsvét hétfőn halt meg. II. János Pál pápa 1997. november kilencedikén Apor Vilmos vértanú püspököt a boldogok sorába iktatta.

A vértanú püspök életútját Fügedy Antal, mezőbikácsi plébános idézte fel. Kiemelte, Apor Vilmos mindenki számára nyitva tartotta az ajtót, mindenki számára volt egy biztató, vigasztaló szava, vagy egy megerősítő gondolata. A plébános hangsúlyozta, ma, amikor Apor Vilmosra irányítjuk a figyelmünket, ő tőle akarunk tanulni, akkor gondoljunk bele, hogy nekünk is szükségünk van segítségre. Hogy megértsük Isten szándékait, megértsük a mi küldetéseinket a világban és hogy meg tudjuk tenni azt, amit meg kell tennünk.

A szentmise után a vértanú püspökről elnevezett óvoda növendékei adtak műsort, ezt követően pedig megkoszorúzták Apor Vilmos szobrát.

 

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …