2024. február 23., péntek
FONTOS

Harmadjára rendezik meg Gyulán a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát

Egyedülálló módon 1993 és 2009 után újra Gyula rendezheti meg a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát – jelentették be a szombat délelőtt, a fürdővárosban megtartott sajtótájékoztatón.

Ez a program közel fél évszázados múltra tekint vissza. 1974-ben német, osztrák és francia tűzoltók baráti eszmecseréje hívta életre azt az eseményt, amely mára a világ tűzoltóinak baráti találkozójává vált.

Magyarországon a tűzoltó hivatásnak van az egyik legnagyobb társadalmi elismertsége, presztízse. Görgényi Ernő polgármester annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy 2024 májusában Gyula immár harmadjára adhat otthont a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának.

A sikeres rendezvény lebonyolítása óriási szervezőmunkát igényel, ezért május 18. és 21. között Gyulán ülésezett a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Szervező Bizottsága.

A csillagtúra célja az, hogy erősítsék a tűzoltók egymás közti barátságát, ápolják a bajtársiasság hagyományait. Heinz Kernjak főtitkár kiemelte, évek óta hangsúlyt fektetnek az együttműködésre a nemzetközi katasztrófavédelem területén.

Gyula harmadik alkalommal fogadja 2024. májusában a nemzetközi rendezvényt. Ulrich Nemec elnök elmondta, az évtizedek alatt ennek a programnak köszönhetően számos barátság szövődött. A nemzetközi szervezet elnöke külön kitért a gyulaiak vendégszeretetére.

A 2024. május 9-12. közötti Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára közel 4000 résztvevőt várnak. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a jövő évi rendezvényen szabadidős, kulturális és gasztronómiai programok mellett többek között oldtimer-bemutatót, tűzoltó-technikai bemutatókat, illetve elnökségi ülést és küldöttgyűlést is rendeznek.

 

Nézze meg ezt is:

Húsz éve szentelték püspökké Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt

Kiss-Rigó Lászlót II. János Pál pápa 2004. január 24-én pudenzianai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti …