2024. április 20., szombat
FONTOS

60 év kézművessége látható a Tájvízházban

Az „egykori” Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 60 éves múltra visszatekintő népművészeti értékei, tárgyi eszközei és tevékenysége látható azon a tárlaton, amely május 19-én nyílt meg a Tájvízházban.

A kézzel szőtt szőnyegek, falvédők, varrottasok és hímzések rendkívüli értéket képviselnek Gyula és környéke népművészetében. Széll János, etnográfus felidézte a háziipari szövetkezetek 20. századi történéseit.

Az egykori Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, Vígh Imre kötelességének érzi a múlt értékeinek átadását a jövő generációi számára. Ennek jegyében született meg az a gyűjtemény, amely a háziipari szövetkezet 60 éves tevékenységét öleli fel. Vígh Imre a szövetkezeti élet kezdeteire emlékezett vissza.

Vígh Imre elmondta, csaknem a véletlennek köszönhető Gyula és környéke népművészetének egyik kiemelkedő ága, a szőnyegszövés mesterségének elindulása.

Egy gyűjtemény akkor válik igazán közkinccsé, ha azt minél többen látják és megismerik. A népművészet fellegvára című kiállítás június 30-ig várja a látogatókat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság bemutatóházában, a Tájvízházban.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …