2024. április 24., szerda
FONTOS

Szórakozás, verseny, jótékonyság: ilyen volt a pálinkafesztivál

Péntek kora délután a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának összeöntésével kezdődtek meg a huszonharmadik Gyulai Pálinkafesztivál programjai.
Délután a lovagrendek a Százéves cukrászdától vonultak a várig, soraikban immár a gyulai Szent Vince Borrend tagjai is szép számmal képviseltették magukat. A program régi résztvevőinek egyike a pálinka kultúra egyik meghatározó térségének képviselője, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend. A várkertben már készen álltak a kiállítók, idén az is ország szinte minden részéről érkeztek pálinkaházak, hogy bemutassák termékeiket az ország egyik legjelentősebb, ilyen rendezvényén.
A péntek esti megnyitó résztvevői kötetlen hangulatban osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel. Bora Imre fesztiváligazgató azt mondta, aki nem iszik pálinkát, nem is biztos, hogy rendes ember, úgyhogy erre minden jelenlévő vigyázzon. Kozsuch Kornél, az agrárkamara vármegyei vezetője a hagyományok fontosságáról beszélt, Takács Árpád főispán pedig a rendezvény közösségépítő szerepét emelte ki. Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyulán minden évszakban van program, így bármikor érdemes felkeresni a várost.
Jakab István, az országgyűlés alelnöke azt mondta, azért küzdünk, hogy mindenki érezhesse, a pálinka a magyar emberek igazi itala.

A koccintás után megkezdődtek az esti színpadi programok.

Szombat délután az Erkel hotelben adták át az idei pálinkaverseny díjait. A versenyre a tavalyihoz képest kétszázzal több, összesen 1178 nevezés érkezett. A legeredményesebb kereskedelmi főzde díját a Lunczer Pálinkaház kapta. 2023 legjobb kereskedelmi pálinkája a Sáppusztai Pálinkafőzde piros vilmoskörtéje lett. A Brillante Nemzetközi Párlatverseny legeredményesebb bérfőzdéjének a Mámor pálinkaház bizonyult. A legeredményesebb bérfőzető a tavalyi évhez hasonlóan Guba Krisztián lett. A legeredményesebb magánfőző díját Ádám és Éva kapta meg. A legjobb bérfőzetett párlatot, egy orange red kajszibarackot Szász Gábor készítette. A legjobb magánfőzött párlat díját Székely Tamás meteor meggy párlata nyerte. Az év meggy párlata díjat Székely Tamás meteor meggy párlata érdemelte ki.

Vasárnap délelőtt hagyományteremtő szándékkal hívták életre a “Főzz és segíts!” jótékonysági rendezvényt.

A résztvevő 30 csapat paprikás krumplit főzött. A Gyulahús gárdája a hagyományok megőrzése mellett döntött. Mindent beleadott a gyulai önkormányzat csapata, és egészen különleges recept szerint dolgozott a kistérségi szociális intézmény csapata.

A nevezési díjakból a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány másfél millió forintos támogatást kapott. Az alapítvány elnöke elmondta, Békés vármegye továbbra is elképesztően jól teljesít, amikor az ő támogatásukról van szó, az itt tapasztalható összefogás egészen egyedinek mondható. Az eseményen egy évre Rózsavölgyi Katalint kérték fel, hogy legyen a Békés vármegyei korababák nagykövete.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …