2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Megrendezték az első Egyetem-Tér-Gyula konferenciát

Tavaly ősszel kötött megállapodást a Szegedi Tudományegyetem, a Gyulai Tankerületi Központ és az Erkel gimnázium azzal a kiemelt céllal, hogy lehetőséget biztosítson a tudás kiaknázására Gyulán azoknak a helyi fiataloknak, akik a szegedi egyetemen szereztek vagy szereznek a közeljövőben diplomát.

A gyulai diákok továbbtanulási céljainak megtalálásához nyújt segítséget az a konferencia, mely pénteken I. Egyetem-Tér-Gyula elnevezéssel zajlott a fürdővárosban.

„Minden dolog tanítómestere a tapasztalat” – Julius Caesar szavait idézte Görgényi Ernő polgármester a szabadegyetem előadói és tudományos témakörei kapcsán. Görgényi Ernő annak a jelentőségét hangsúlyozta, milyen fontos szerepe van a szegedi egyetem, a tankerület és az iskolák között együttműködésnek a gyulai fiatalok tudásmegszerzése, tehetséggondozása és a szülővárosukhoz való kötődése elmélyítésében.

Óriási szerepe van azoknak az értékteremtő rendezvényeknek, ahol a tudományos tartalom és a személyes példaadás kapcsolódik össze, ahol a tanítványok aktív szerepvállalással fedezhetik fel a megismerés határait. Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató kiemelte az együttműködés gyakorlati szerepét.

A szabadegyetemi program arra szolgál, hogy egyfajta hidat képezzen az általános iskolák végzősei, a gimnazisták és az egyetem világa között. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese arról beszélt, ez a program lehetőséget teremt az ismerkedésre a köznevelés szintjei és a felsőoktatás között. Az egyetem tér nyitó előadását Hermann Róbert történész tartotta, teltházas érdeklődés mellett. A délutáni szekció üléseken A klasszikus fizika határai, Az online közösségek szerepe a fogyasztók döntéseiben, illetve A női és a férfi agy különbségei előadásokat hallgathatták meg a programba bekapcsolódók.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …