2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Idén is több programmal ünneplik a szecesszió világnapját

2013 óta minden év június 10-én tartják a szecesszió világnapját.

A katalán Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának évfordulójához kapcsolódik a nap, hiszen mindketten ekkor hunytak el. Bagyinszki Zoltán kiemelte, idén több programmal is készülnek. Annak érdekében, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólítsák, online kiállítást rendeznek. A közel 80 fotón Erdélyben található szecessziós épületek tekinthetők meg. Minden képhez pontos információ is megjelenik, hogy mi és hol látható. A következő program egy városnéző túra lesz Fodor György középiskolai tanár idegenvezetésével, ezt követően pedig beszélgetést tartanak a szecesszióról a Somogyi Béla utcai kávézóban. A világnaphoz kapcsolódó harmadik programot Aradon rendezik.

Az 1878-ban született, majd 1945-ben elhunyt Pfaff Ferenc a gyulai németek kiemelkedő alakja, az egyik legjelentősebb helyi építész volt, akihez számos épület kötődik Gyulán.

Bagyinszki Zoltán kiemelte, tavalyelőtt készült el a szecesszió magyarországi albuma. Céljuk, hogy az interneten megtalálható gyulai szecessziós térkép mellett ezt is megkapják díjként a programokon részt vevő diákok.

 

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …