2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Megrongálódott a varsándi híd, Gyula felé tartanak a darabjai

Fotók: Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság/Bujdosó Szabolcs – KÖVIZIG

 

A Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól 2023. június 7-én az esti órákban kapta az értesítést a KÖVIZIG, hogy román oldalon, a határszelvény fölött körülbelül 2 km-re lévő Gyulavarsándi híd megrongálódott, a gerendái a folyóba hullottak és a folyó folyásával elindultak Magyarország felé.

Tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a Gyulai duzzasztóművet, ezért a gyulai szakemberek űűazonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből a vizet kiengedték, a fenéklerürítő műtárgyat megnyitották és megszüntették a duzzasztást. Ezzel egyidejűleg lezárták a Gyulai tápzsilipet.

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek. A Gyulai duzzasztónál és a Gyulavári híd alatti vízminőségei kárelhárítási helyen 1-1 fénytornyot telepítettek és az éjszaka folyamán be is üzemelték azokat.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára.
A Szabó János igazgató által jegyzett közleményből az is kiderült, hogy a gyulaiak folyamatosan tartják a kapcsolatot a román vízügyi szakemberekkel, és amennyiben szükséges, a Gyulavári híd alatti vízminőségi kárelhárítási helyen terelőművet telepítenek a híd darabjainak megfogására, hogy azok ne rongálják meg a Gyulai duzzasztóművet.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …