2024. április 16., kedd
FONTOS

Emléktáblát avattak Somlai Rozália tiszteletére

Hétfőn emléktáblát avattak Somlai Rozália tiszteletére a Békés Vármegyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórház belgyógyászati tömb aulájában.

A főorvos hosszú évtizedekig volt meghatározó szereplője Békéscsaba és vonzáskörzete gyermek-egészségügyi ellátásának, két évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig.

Somlai Rozália munkássága előtt tisztelegve, július 24-én emléktáblát avattak a Békés Vármegyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórház belgyógyászati tömb aulájában. A főorvos fél évszázadig volt meghatározó szereplője Békéscsaba és a környezető települések gyermek-egészségügyi ellátásának.

Az utókornak kötelessége a gyógyító orvosok, gyógyító emberek emlékét megőrizni, akik maradandót alkottak gyógyító tevékenységük során, akik egész életüket a gyógyításnak szentelték– emelte ki Zsilák János. Somlai Rozália ilyen orvos volt.

Somlai Rozália 1969-től dolgozott a Békéscsabai Réthy Pál kórházban, 1973-tól csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosként. A gyermekosztály vezetését tizenöt évig, a 2008-as nyugdíjba vonulásáig látta el. A főorvosnő két évvel ezelőtt hunyt el. Családja kezdeményezésére, a Békés Vármegyei Központi kórház emléktáblát állított Somlai Rozália munkássága előtt tisztelegve.

Tar Gáborné harminc évig ismerte Somlai Rozáliát, mint lánya munkatársát és unokái orvosát. A békési nagymama elmondta, az évek alatt barátság szövődött közöttük.

Pályakezdő nővérként ismerte meg a főorvosnőt Asztalosné Guttin Andrea. A főnővér elmondta, édesanyaként, munkatársként és emberként egyaránt számíthatott Somlai Rozáliára.

Somlai Rozália EMBER volt, csupa nagybetűvel – fogalmazott Zsilák János. A főorvosnő mindig megtalálta a hangot a különböző korú gyermekekkel éppúgy, ahogyan a szüleikkel és a kollegákkal is.  Az orvosigazgató kiemelte, az ember, az orvos és munkatárs emlékét kötelességünk megőrizni.

Somlai Rozália  egész generációk gyermekorvosa volt Békés vármegyében. Mindenki Babi doktor nénije emlékét ezentúl tábla is őrzi a békéscsabai kórházban.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …