2023. szeptember 23., szombat
FONTOS

Változott a vadászati törvény

Már javában zajlik az őzek nászidőszaka, ennek fényében különösen fontos az a jogszabályi változás, amely július 1-jén lépett hatályba.

A vadászati törvény új rendelkezése a vadak közutakon történő megjelenését szabályozza, ezáltal hatással van a közlekedésben résztvevőkre.

Egy esetleges vadgázolás esetén mindenképpen rendőri intézkedést kell kérni, akik gondoskodnak a vadásztársaság értesítéséről – hangsúlyozta Boros Ferenc. Ha őzzel ütközünk, a rendőrség értesítése mellett azt is fontos tudni, hogy az elhullott vagy sérült állatot nem szabad elvinni. A tájegységi fővadász az új törvényi szabályozás kapcsán arról beszélt, a gyakorlatban mit jelentenek a jogszabályváltozások.

Veszélyes üzem a vadászat is, és veszélyes üzem a közlekedés is, a kettő találkozása a vadgázolás esete, mondta Juhász Ferenc. Az elnök a jelenlegi vadásztársasági állásfoglalásról beszélt.

A vadászati szakemberek a következő hetekben arra hívják fel a figyelmet, hogy az őz „nem jár egyedül”, vagyis számítani lehet további állatok megjelenésére. Különösen fontos, hogy a vadjelző közlekedési tábláknál vagy a nem jól belátható útszakasznál lassabban és figyelmesebben vezessenek a közlekedők, hogy a baj elkerülhető legyen.

 

Nézze meg ezt is:

Naptávcsőbe nézhettek az érdeklődők az Almásy-kastélynál

  A nap megfigyeléséhez kifejlesztett, különleges távcsővel ismerkedhettek az elmúlt hétvégén az Almásy-kastély parkjába érkezők. …