2024. február 23., péntek
FONTOS

Változott a vadászati törvény

Már javában zajlik az őzek nászidőszaka, ennek fényében különösen fontos az a jogszabályi változás, amely július 1-jén lépett hatályba.

A vadászati törvény új rendelkezése a vadak közutakon történő megjelenését szabályozza, ezáltal hatással van a közlekedésben résztvevőkre.

Egy esetleges vadgázolás esetén mindenképpen rendőri intézkedést kell kérni, akik gondoskodnak a vadásztársaság értesítéséről – hangsúlyozta Boros Ferenc. Ha őzzel ütközünk, a rendőrség értesítése mellett azt is fontos tudni, hogy az elhullott vagy sérült állatot nem szabad elvinni. A tájegységi fővadász az új törvényi szabályozás kapcsán arról beszélt, a gyakorlatban mit jelentenek a jogszabályváltozások.

Veszélyes üzem a vadászat is, és veszélyes üzem a közlekedés is, a kettő találkozása a vadgázolás esete, mondta Juhász Ferenc. Az elnök a jelenlegi vadásztársasági állásfoglalásról beszélt.

A vadászati szakemberek a következő hetekben arra hívják fel a figyelmet, hogy az őz „nem jár egyedül”, vagyis számítani lehet további állatok megjelenésére. Különösen fontos, hogy a vadjelző közlekedési tábláknál vagy a nem jól belátható útszakasznál lassabban és figyelmesebben vezessenek a közlekedők, hogy a baj elkerülhető legyen.

 

Nézze meg ezt is:

Húsz éve szentelték püspökké Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt

Kiss-Rigó Lászlót II. János Pál pápa 2004. január 24-én pudenzianai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti …