2024. május 26., vasárnap
FONTOS

Erősödő civil együttműködés Gyula, Kovászna és Kecskemét között

Kovásznai és kecskeméti küldöttség látogatott a napokban Gyulára, hogy az ottani civil szervezetek megerősítsék gyulai és egymás közötti kapcsolataikat.

A három, hasonló profilú egyesület vezetése a jövőbeli közös programokról is folytatott megbeszélést, hiszen számos olyan terület van, melyeken a felek közösen tevékenykedhetnek.

A kovásznai Deák Csaba arról számolt be, hogy a koronavírus járvány nehéz helyzetbe hozta a rászorulóknak segítséget nyújtó Írisz házat, az adományboltot be is kellett zárniuk a német és a holland támogatás elmaradása miatt. Ennek ellenére próbálnak a jövőbe tekintve profilt váltani, és gyertyaöntéssel és köztörlő szövéssel foglalkoztatni a fogyatékkal élő embereket, és egy Romániában még újdonságnak számító élelmiszerbankot is létrehoznának. A magyarországi viszonyokkal megismerkedve Deák Csaba azt mondta, a határon túli közeg kevésbé empatikus, mint a magyarországi.

A találkozónak otthont adó gyulai civil szervezet vezetője, Nyikora Péterné elmondta, a kovásznai testvérvárosi kapcsolatot is építik a közös programokkal. Korábban gyulai közreműködéssel rendeztek bowling versenyt Székelyföldön, most pedig ők látják vendégül a kovásznaiakat. Nyikora Péterné kiemelte, az idő múlásával bebizonyosodott, hogy ez a kapcsolat igazán erős és élő.

A három együttműködő civil szervezet életében a következő hónapok is eseménydúsnak ígérkeznek. A kovásznaiak fogyatékkal élőkből szerveznek bowling csapatot, és hamarosan versenyre várják a gyulaiakat.
Székelyföldön bemutatják azt az önkéntes pontot is, melyet Kecskeméten gyulai mintára szerveztek meg, a hírös városban pedig fogyatékkal élők kolbászkésztő versenyére várják a partnereket.
 

Nézze meg ezt is:

Látványos kötetben írta meg Németváros történetét Erdmann Gyula

  A napokban megjelent, és küllemében sokak számára meglepetést okozott Erdmann Gyula történész, nyugalmazott levéltár …